Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Februarie 2014
Vizualizari: 912
Comentează add

USL consideră că este esenţial ca proiectul de revizuire a Constituției să întrunească toate condiţiile pe care Curtea Constituţională sau Comisia de la Veneţia le formulează.

Proiectul Constituției are unele "articole neconstituționale"

radiojurnal

Judecătorii Curţii Constituţionale. Foto: Arhivă.

Curtea Constituţională va continua şi mâine să examineze proiectul de revizuire a Constituţiei propus de Comsia Parlamentară.

Discuţiile au început ieri, au continuat şi astăzi, fiind analizate 100 de articole.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat că până acum cel puţin zece dintre articolele analizate de judecători până acum sunt neconstituţionale.

În plus, judecătorii constituţionali intenţionează să propună Parlamentului să revină asupra unor articole şi să le rescrie.  

USL, "în favoarea rectificării proiectului"

Uniunea Social Democrată precizează că reprezentanţii săi în comisia parlamentară de revizuire vor susţine şi vor vota în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fi indicate de judecătorii Curţii Constituţionale.

Potrivit unui comunicat, Uniunea Social Democrată consideră că este esenţial ca proiectul de revizuire a legii fundamentale să întrunească, înainte de votul final din Parlament, toate condiţiile şi standardele pe care Curtea Constituţională sau Comisia de la Veneţia le formulează.

În acest fel, se poate obţine un larg consens politic şi social, necesar adoptării unui document de o asemenea importanţă, se mai arată în document.

Revizuirea trebuie să fie aprobată prin referendum

Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost inregistrat pe 7 februarie la Curtea Constituţională, acest for trebuind să se pronunte până  luni asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind modificarea Legii fundamentale.

Proiectul de revizuire a legii fundamentale se prezintă parlamentului numai împreună cu decizia Curţii Constituţionale.

Odată adoptată în Legislativ, legea ajunge din nou pe masa judecătorilor Curţii, care trebuie să se pronunţe din oficiu în termen de 5 zile.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum.


Etichete USLCurtea ConstituţionalăComisia de la Veneţiarectificareneconstituționale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live