Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Vineri, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

10 Decembrie 2017
Vizualizari: 729
Comentează add

Proiectul bugetului pe 2018 a ajuns în Parlament şi urmează să fie adoptat în plen pe 21 decembrie.

Proiectul bugetului pe 2018 a ajuns în Parlament

angela-matei

Camera Deputaţilor, sala de şedinţe foto: Rador

Proiectul bugetului pe anul viitor a ajuns în Parlament şi urmează să fie adoptat în plen pe 21 decembrie, conform calendarului stabilit de conducerile celor două Camere. Documentul a fost aprobat de guvern miercuri şi se bazează pe o creştere economică de 5,5%. Prioritare sunt sănătatea, educaţia şi infrastructura.

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale au fost distribuite joi senatorilor şi deputaţilor, iar aceştia pot depune amendamente până mâine dimineaţă. În timp ce PSD susţine că proiecţia pentru 2018 este una echilibrată şi bine construită, opoziţia consideră că sunt necesare multe îmbunătăţiri. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor veni cu propuneri de redistribuire a fondurilor.

Ludovic Orban: Amendamente de fond care să încerce cât de cât să pună un echilibru în acest buget şi să încerce ca din creşterea economică să poată să fie canalizate resurse pentru dezvoltare sunt, slavă Domnului, de unde să fie luaţi banii - de la cheltuieli sociale, de la cheltuieli bunuri şi servicii.

Potrivit proiectului aprobat de guvern, cheltuielile de personal cresc cu 11,6 miliarde de lei faţă de anul acesta, pe fondul aplicării Legii salarizării, dar şi cheltuielile cu investiţiile vor fi mai mari cu 13 miliarde. Totodată, se estimează o creştere cu 5,5% a PIB, care ar urma să ajungă pentru prima dată la 200 de miliarde de euro. Premierul Mihai Tudose se declară consecvent în ceea ce priveşte priorităţile.

Mihai Tudose: Sănătate, Educaţie, infrastructură, creşterile fiind de 17% la Sănătate, 16% la Educaţie, pe investiţii, o creştere cu 42% faţă de 2017.

Mâine vor fi centralizate toate amendamentele parlamentarilor, pentru a putea fi discutate marţi de comisiile de specialitate. Acestea vor da fiecare aviz pe domeniul care se ocupă, iar elaborarea rapoartelor revine Comisiilor comune de buget-finanţe. Sâmbătă este termenul stabilit pentru finalizarea dezbaterilor, pentru ca luni, 18 decembrie, să înceapă discuţiile în plenul Parlamentului.


Etichete Proiectul bugetului pe 2018Parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live