Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

22 Martie 2017
Vizualizari: 579
Comentează add

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a luat în dezbatere noul proiect de modificare a legii referendumului.

Proiect de modificare a legii referendumului inițiat de PSD

alina-bordeiasu

Foto: Arhivă.

Noul proiect PSD de modificare a legii referendumului a fost dezbătut la Camera Deputaţilor în Comisia Juridică.

Social democraţii susţin că iniţiativa nu are nicio legătură cu referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

Spun că actul normativ trebuie schimbat pentru a fi pus în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale.

Redactorul RRA, Alina Bordeiaşu, a urmărit dezbaterile şi ne spune ce modificări propune PSD:

Potrivit modificărilor propuse referendum cu carter regional se poate organiza doar cu privire la reviziuirea Constituţiei şi demiterea preşedintelui.

De asemenea, se precizează că nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu specific internaţional, amnistia şi graţierea.

Iniţiatorul documentului, deputatul PSD Eugen Nicolicea a susţinut că toate aceste modificări nu au legătură cu referendumul iniţiat de şeful statului şi nu-l vizează direct pe preşedinte.

Eugen Nicolicea: Nu preşedintele şi ceea ce a făcut el ne-a făcut să ne grăbim, ci el ne-a întârziat. Deci noi tocmai voiam să depunem şi în momentul în care a lansat o astfel de temă am stopat depunerea proiectului pentru ca să nu se interpreteze ca au vreo legătură. Am reacţionat după ce a zis că a lăsat-o mai încet.

Eugen Nicolicea a precizat că potrivit deciziilor CCR modificările la Legea referendumului se vor aplica la 12 luni de la adoptare. În replică, deputatul PNL Gabriel Andronache a anunţat că liberalii nu susţin nicio modificare la Legea referendumului.

Gabriel Andronache: Considerăm că forma actuală este suficientă, că ea este în acord cu toate dispoziţiile constituţionale şi toate recomandările Comisiei de la Veneţia Totodată, consider că sunt elemente vădite de neconstituţioanalitate, fapt care cu siguranţă ne va determina să o supunem controlului Curţii Constituţionale.

Deputaţii USR au criticat graba cu care a fost convocată această dezbatere. Proiectul iniţiat de PSD va fi depus la Senat.


Etichete proiect psdmodificare legea referendumuluicamera deputatilorklaus iohannisccreugen nicolicea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live