Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Marţi, 13 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

17 August 2020
Vizualizari: 335
Comentează add

Partidul de guvernământ din Bulgaria urmează să prezinte proiectul noii Constituții a ţării.

Proiect al unei noi Constituții în Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Capitala Bulgariei, Sofia.Foto: wikipedia.org.

În Bulgaria, partidul premierului Boiko Borisov urmează să prezinte săptămâna aceasta proiectul de modificare a Constituției, la care ar lucra de șase ani, dar care apare acum pe fondul lungilor proteste antiguvernamentale. Protestatarii care cer demisia guvernului și alegeri anticipate cred că inițiativa puterii de a convoca o adunare constituantă pentru noua lege fundamentală ar fi un tertip al premierului pentru a-și prelungi mandatul.

Pentru convocarea de alegeri de Mare Adunare Populară vor fi necesare voturile a 161 din cei 240 de deputaţi. În următoarele zile va deveni cunoscută poziţia partidelor parlamentare faţă de proiectul lui Borisov. Partidul Socialist a anunţat deja că nu este nevoie de Marea Adunare Populară, pentru că toate amendamentele propuse, cu excepţia celui pentru reducerea de la 240 la 120 a numărului de deputaţi, sunt în competenţa actualului parlament.

Partidul Volia al omului de afaceri Mareşki, de asemenea, a respins ideea lui Borisov. Coaliţia Patrioţii Uniţi va sprijini propunerile premierului şi va adăuga altele, precum condiţionarea dreptului la vot de absolvirea învăţământului obligatoriu. Naţionaliştii au propus şi reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Încă nu a fost anunţată poziţia Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, partidul etnicilor turci al musulmanilor. Opoziţia şi protestatarii au văzut în iniţiativa constituţională a lui Borisov o tentativă de a se menţine la putere. Conform Constituţiei, actualul guvern va rămâne pe durata funcţionării Marii Adunări Populare, care nu este limitată în timp./


Etichete (ii)constitutiebulgaria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live