Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

23 Octombrie 2019
Vizualizari: 5797
Comentează add

Programele de achiziţii pentru Armata României 2019-2021

radu-dobritoiu

Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Radu Dobriţoiu a discutat cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Radu Dobriţoiu: Domnule general Nicolae Ionel Ciucă, foarte multe întârzieri, amânări, probleme în programele importante de achiziţii - de aproape 20 de luni nu s-a mai pornit niciun contract important. Are nevoie programul de înzestrare a Armatei de o relansare?

Nicolae Ciucă: Putem spune fără teama că greşim faptul că programele care au pornit în linia guvern la guvern funcţionează, au ritm.

Radu Dobriţoiu: Ne referim aici la...?

Nicolae Ciucă: Ne referim la F-16, ne referim la programul HSAM Patriot şi la programul HIMARS. Toate au coerenţă, au ritm şi, de asemenea, un orizont de implementare cât se poate pe concret. Cele care s-au derulat prin forma aceasta competitivă, din păcate, până în momentul de faţă, sunt temporizate. Această temporizare are probabil cauze atât de natură instituţională, cât probabil şi de natură procedurală, ţinând cont că piaţa este deschisă, fiecare companie participantă are libertatea de a folosi toate instrumentele. Cert este că, în momentul de faţă, noi nu câştigăm nimic, ba, din contră, pierdem timp.

Radu Dobriţoiu: Tansportorul Pirania 5 - vorbim despre o importantă întârziere a acestui proces de achiziţii. Într-o primă etapă a fost probleme cu turela acestui blindat. În prezent, se vorbeşte despre nerespectarea unor cerinţe privind integrarea transportorului în sistemul de comunicaţii al Armatei, în C4I. Care este motivul pentru care acest transporter nu este recepţionat şi ce trebuie făcut pentru a depăşi această problemă?

Nicolae Ciucă: Vă rog să aveţi în vedere că Statul Major al Apărării nu este implicat în mod nemijlocit în acest proces de achiziţie. Ca atare, date şi informaţii privind stadiul derulării procesului de achiziţii, avem; ce se întâmplă tehnic în interiorul procesului, nu avem. În acelaşi timp, pot să menţionez faptul că am avut o întâlnire cu reprezentanţii firmei General Dynamics Europa şi au venit cu un Masterplan prin care au garantat că în luna ianuarie vom avea primul lot de transportoare şi nu mai târziu de finele lunii februarie va fi finalizat procesul de recepţie cantitativă la prima unitate destinată să aibă în dotare aceste maşini de luptă.

Radu Dobriţoiu: Vorbim despre 2020.

Nicolae Ciucă: 2020, februarie, deci întârzierea este de un an, dar speranţa ne duce într-un interval de patru luni de aici înainte. Cert este că, în conformitate cu prevederile de contract, firma a fost penalizată şi au plătit de curând penalităţile.

Radu Dobriţoiu: Au achitat acele penalităţi, 8,5 milioane de euro?

Nicolae Ciucă: Au achitat penalităţile de 8,5 milioane de euro pentru întârziere.

Radu Dobriţoiu: În zona operaţională, domnule general Nicolae Ionel Ciucă, avioanele de luptă fără pilot, dronele sunt accesibile şi dorite probabil de Armată. Când vom cumpăra şi noi drone de atac şi mai multe drone de cercetare?

Nicolae Ciucă: Aş reformula un pic, dacă aş fi fost Radu Dobriţoiu, şi aş fi zis când facem şi noi astfel de drone.

Radu Dobriţoiu: Când le vom produce?

Nicolae Ciucă: Când le vom produce, da. Nevoia de astfel de echipamente nu cred că trebuie comentată. Este cât se poate de evidentă. Făcând din nou apel la valoarea resursei financiare de care dispunem şi prioritizarea nevoilor, segmentul acesta de drone urmează să înceapă a fi finanţat şi achiziţionate pentru integrare în sistemul întrunit Armatei Române.

Radu Dobriţoiu: Un orizont de timp?

Nicolae Ciucă: Programele de achiziţie urmează să înceapă în 2020 pentru o parte mai puţin semnificativă şi din 2021 sunt prevăzute liniile bugetare pentru drone care să poate să conteze.
 


Etichete Exclusiv Radiogeneral Nicolae CiucaInzestrare Armata RomanieiPiranhaVdrone pentru armata

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live