Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

6 Septembrie 2012
Vizualizari: 1740
Comentează add

Noul program permite Băncii Central Europene să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă până la trei ani. Statele cu probleme vor avea mai mult timp să rezolve criza datoriilor.

Program nelimitat de achiziţionare de obligaţiuni, lansat de BCE

ioana-dogaru

Preşedintele BCE, Mario Draghi. Foto: Reuters.

Banca Central Europeană a adoptat un nou program de achiziţionare a obligaţiunilor pentru a reduce costurile de împrumut ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare, a anunţat preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

BCE a creat un nou program de achiziţionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va înlocui precedentul program.

Acest program va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani.

Achiziţiile nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state ale zonei euro.

Statele care vor să primească ajutorul BCE trebuie să se supună unor condiţii stricte şi să fie monitorizate de FMI,  iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achiziţiona de asemenea obligaţiuni.

Noua intervenţie a BCE pe piaţa obligaţiunilor din zona euro este crucială pentru ca guvernele să aibă mai mult timp să vină cu măsuri pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Mario Draghi a declarat că BCE este pregătită să renunţe la statutul său de senior creditor pentru obligaţiunile achiziţionate, ceea ce înseamnă că va fi tratată la fel cu investitorii privaţi în cazul în care o ţară intră în incapacitate de plată.

În 2012 BCE şi-a asumat statutul de creditor preferenţial în procesul de restructurare a datoriei Greciei, decizie în urma căreia investitorii privaţi au înregistrat pierderi din cauza deprecierii valorii obligaţiunilor elene suverane pe care le deţineau.

"Pas important" spre întărirea stabilităţii şi creşterea economiei zonei euro

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, afirmă că FMI este gata să coopereze în limitele mandatului său cu BCE pentru aplicarea proiectului.

"Salutăm cu tărie noile decizii adoptate de BCE de a interveni prin cumpărarea de obligaţiuni ale statelor care acceptă sprijinul fondurilor europene de salvare pentru programele lor de ajustare macroeconomică şi fac eforturi pentru adoptarea reformelor fiscale.

"Implementarea decisivă a noului program de intervenţie va ajuta la refacerea circulaţiei monetare şi va sprijini eforturile ţărilor de a-şi asigura finanţare la un cost rezonabil, în timp ce realizează ajustări macroeconomice", a afirmat Christine Lagarde.

Oficialul FMI consideră că "acţiunile BCE sunt apreciate ca un pas important spre întărirea stabilităţii şi a creşterii economiei zonei euro".

Pieţele bursiere europene au închis în creştere puternică joi, salutând măsurile adoptate de BCE pentru a atenua presiunile asupra statelor cu probleme din zona euro.

Bursa de la Paris  a înregistrat o creştere de 3,06%, cea de la Frankfurt de 2,91%, cea de la Madrid de 4,91% şi cea de la Milano de 4,31%.

Şi randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole şi italiene au scăzut după declaraţiile lui Mario Draghi.


Etichete BCEobligaţiuniprogram

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live