Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

3 August 2019
Vizualizari: 733
Comentează add

Program gratuit de depistare a cazurilor de tuberculoză

radiojurnal

 Foto: Arhivă.

Un program gratuit de depistare a cazurilor de tuberculoză urmează să se deruleze în județele Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna. Este un proiect al Ministerului Sănătății lansat în condițiile în care România are cei mai mulți bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Programul este coordonat de la Târgu Mureș.

Reporter: Marcela German - Programul de depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, beneficiază de fonduri de la Ministerul Sănătății și fonduri europene. La fel ca în celelalte regiuni ale țării, și în regiunea centru, în prima etapă va fi selectat un grup țintă din rândul populației vulnerabile, având prioritate persoanele de la țară, cele fără adăpost, care suferă de dependența de alcool, droguri, respectiv deținuții.

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean Mureș, dr Ianoși Edith: Cu acest program de depistare, de screening precoce, se dorește, la nivel național, să depistăm, dacă se va putea, ceea ce este o premieră la nivel național, tuberculoza latentă. Înseamnă că este o tuberculoză care încă nu este cunoscută, nu este diagnosticată și nu are manifestări clinice, pentru că știm foarte bine pacienții se prezintă la medic doar momentul în care deja apar simptomele. Oricine din populație se poate adresa ca să facă aceste metode de depistare precoce a tuberculozei, sută la sută gratuite. În Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna, programul va debuta în luna septembrie și se va încheia în anul 2023. Ca incidenţă a cazurilor de TBC, Mureș se află puțin sub media națională, fiind de 45,6 la 100.000 de locuitori; în schimb, România este țara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană, peste 11.600 de îmbolnăviri au fost înregistrate anul trecut.


Etichete tuberculozaprogramtestare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live