Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alis Georgescu

19 Martie 2012
Vizualizari: 2914
Comentează add

Producătorii români de carne şi produse din carne sunt în permanenţă atacaţi, iar despre produsele lor se spune că nu ar fi tocmai bune, pentru că alţii vor să le ia locul, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii.

Produsele de carne din România, "discreditate"

alis-georgescu

Foto: Agerpres.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii susţin că este vorba de un atac concertat pentru discreditarea firmelor româneşti, care au prezentat date conform cărora multele semne de întrebare din ultimele săptămâni ridicate la adresa calităţii mezelurilor româneşti ar fi provocat reduceri drastice ale vânzărilor.

Primele estimări arată chiar o înjumătăţire a acestora, spun patronii din domeniu, iar toate acestea s-au întâmplat după liberalizarea exporturilor la carnea de porc.

Reprezentanţii Industriei Române a Cărnii afirmă că vânzările le-au scăzut dramatic în ultima perioadă, nu numai din cauza crizei şi a fiscalităţii ridicate, ci şi în urma informaţiilor eronate apărute în piaţă referitoare la calitatea produselor autohtone.

Atacurile, "după liberalizarea exporturilor"

Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, a declarat că atacurile asupra produselor româneşti au început după ce s-au liberalizat exporturile la carnea de porc.  

"Noi considerăm că toate aceste lucruri sunt, undeva, declanşate tocmai pentru că deranjăm, poate, o parte din marii producători din Europa. Faptul că, astăzi, între 3 şi 5% sunt importuri europene de produse din carne şi faptul că de la lună la lună exporturile noastre cresc cred că acest lucru este deranjant pentru competiţia noastră din comunitate", spune Radu Timiş.

Asociaţia Română a Cărnii susţine că se folosesc aceleaşi ingrediente, reţete şi echipamente pentru toate produsele vândute pe piaţa internă sau la export.

De asemenea, membrii asociaţiei spun că se respectă legislaţia europeană, ceea ce înseamnă că absolut fiecare pas din procesul de producţie, de la recepţionarea materiilor prime până la ieşirea mezelurilor din fabrici, poate fi verificat şi certificat, însă nu este suficient ca producătorul să respecte anumite norme.

Consumatori informaţi

Consumatorul trebuie să citească cu atenţie eticheta şi să se informeze cu privire la produsele pe care le consumă în mod frecvent, pentru că doar aşa poate să aleagă ce este mai bun pentru el, este de părere preşedintele Asociaţiei Protecţiei Consumatorului, Sorin Mierlea.

"Nu putem să spunem că un produs este mai sănătos şi altul este mai nesănătos, fiindcă anumite produse care se regăsesc pe piaţa românească, normal că unele, din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al standardului de firmă, au o anumită compoziţie. Citind eticheta, fiecare dintre noi ar putea să fie mai atent.

"În acest context, noi am realizat un studiu comparativ între produsele tip mezeluri de pe piaţa românească, aproape tot ceea ce se găseşte ca şi brand-uri de produse, atât brand-urile magazinelor, cât şi brand-urile celorlalţi producători sau importatori, şi aceste informaţii se pot regăsi şi pe site-ul testecomparative.ro sau protecţiaconsumatorilor.ro, exact din conceptul ca fiecare cetăţean să aibă acces la o informaţie de terţă parte, să le vadă pe toate comparativ şi să aleagă în cunoştinţă de cauză" spune Sorin Mierlea.

Reprezentanţii de la Protecţia Consumatorului le recomandă oamenilor ca în momentul în care găsesc neconcordanţe între ceea ce scrie pe etichetă şi produs să reclame respectivul producător.

În acest moment, în România limitele impuse în ceea ce priveşte procesarea mezelurilor sunt de 72% apă, 27% grăsimi şi 3% sare, iar acolo unde reţeta permite, 35% şorici.


Etichete carnediscreditareprotecţia consumatoruluiSorin Mierlea,Radu Timiş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live