Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Produsele de carne din România, "discreditate"

Producătorii români de carne şi produse din carne sunt în permanenţă atacaţi, iar despre produsele lor se spune că nu ar fi tocmai bune, pentru că alţii vor să le ia locul, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii.

Produsele de carne din România, "discreditate"
Foto: Agerpres.

Articol de Alis Georgescu, 19 Martie 2012, 19:29

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii susţin că este vorba de un atac concertat pentru discreditarea firmelor româneşti, care au prezentat date conform cărora multele semne de întrebare din ultimele săptămâni ridicate la adresa calităţii mezelurilor româneşti ar fi provocat reduceri drastice ale vânzărilor.

Primele estimări arată chiar o înjumătăţire a acestora, spun patronii din domeniu, iar toate acestea s-au întâmplat după liberalizarea exporturilor la carnea de porc.

Reprezentanţii Industriei Române a Cărnii afirmă că vânzările le-au scăzut dramatic în ultima perioadă, nu numai din cauza crizei şi a fiscalităţii ridicate, ci şi în urma informaţiilor eronate apărute în piaţă referitoare la calitatea produselor autohtone.

Atacurile, "după liberalizarea exporturilor"

Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, a declarat că atacurile asupra produselor româneşti au început după ce s-au liberalizat exporturile la carnea de porc.

"Noi considerăm că toate aceste lucruri sunt, undeva, declanşate tocmai pentru că deranjăm, poate, o parte din marii producători din Europa. Faptul că, astăzi, între 3 şi 5% sunt importuri europene de produse din carne şi faptul că de la lună la lună exporturile noastre cresc cred că acest lucru este deranjant pentru competiţia noastră din comunitate", spune Radu Timiş.

Asociaţia Română a Cărnii susţine că se folosesc aceleaşi ingrediente, reţete şi echipamente pentru toate produsele vândute pe piaţa internă sau la export.

De asemenea, membrii asociaţiei spun că se respectă legislaţia europeană, ceea ce înseamnă că absolut fiecare pas din procesul de producţie, de la recepţionarea materiilor prime până la ieşirea mezelurilor din fabrici, poate fi verificat şi certificat, însă nu este suficient ca producătorul să respecte anumite norme.

Consumatori informaţi

Consumatorul trebuie să citească cu atenţie eticheta şi să se informeze cu privire la produsele pe care le consumă în mod frecvent, pentru că doar aşa poate să aleagă ce este mai bun pentru el, este de părere preşedintele Asociaţiei Protecţiei Consumatorului, Sorin Mierlea.

"Nu putem să spunem că un produs este mai sănătos şi altul este mai nesănătos, fiindcă anumite produse care se regăsesc pe piaţa românească, normal că unele, din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al standardului de firmă, au o anumită compoziţie. Citind eticheta, fiecare dintre noi ar putea să fie mai atent.

"În acest context, noi am realizat un studiu comparativ între produsele tip mezeluri de pe piaţa românească, aproape tot ceea ce se găseşte ca şi brand-uri de produse, atât brand-urile magazinelor, cât şi brand-urile celorlalţi producători sau importatori, şi aceste informaţii se pot regăsi şi pe site-ul testecomparative.ro sau protecţiaconsumatorilor.ro, exact din conceptul ca fiecare cetăţean să aibă acces la o informaţie de terţă parte, să le vadă pe toate comparativ şi să aleagă în cunoştinţă de cauză" spune Sorin Mierlea.

Reprezentanţii de la Protecţia Consumatorului le recomandă oamenilor ca în momentul în care găsesc neconcordanţe între ceea ce scrie pe etichetă şi produs să reclame respectivul producător.

În acest moment, în România limitele impuse în ceea ce priveşte procesarea mezelurilor sunt de 72% apă, 27% grăsimi şi 3% sare, iar acolo unde reţeta permite, 35% şorici.

Nereguli la "90% dintre comercianţii de produse din carne"
România 04 Octombrie 2011, 18:58

Nereguli la "90% dintre comercianţii de produse din carne"

Majoritatea comercianţilor controlaţi de ANPC vindeau produse perisate, care nu respectau reţetele de fabricaţie sau care,...

Nereguli la "90% dintre comercianţii de produse din carne"
Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei
Economie 27 Martie 2024, 07:20

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei

Este aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul de Finanţe.

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor
Economie 26 Martie 2024, 11:19

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor

Scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 la 100.000 euro ar conduce la aplicarea cotei...

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Economie 25 Martie 2024, 16:32

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat

În cadrul unei licitații suplimentare, statul vrea să atragă marți încă 75 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Economie 24 Martie 2024, 17:19

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022

Și exporturile româneşti de cereale au scăzut în 2023 faţă de anul precedent, arată datele INS.

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Economie 24 Martie 2024, 08:54

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”

Estimările au în vedere scumpirea hranei pentru animale, dar și lipsa forței de muncă.

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
Economie 22 Martie 2024, 07:57

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară

Banca Naţională a Elveţiei a redus ieri dobânda de politică monetară la 1,5%, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând...

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni
Economie 21 Martie 2024, 13:40

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni

Guvernul intenționează să aprobe, în şedinţa de astăzi, o investiție importantă pentru construirea unui ansamblu medical nou...

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni