Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

12 Decembrie 2013
Vizualizari: 1574
Comentează add

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că trebuie compensată reducerea drastică a investiţiilor străine directe în ultimii ani.

Productivitatea "depinde de investiţii"

iulian-olescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Creşterea economică a României nu depinde numai de capital, ci şi de forţa de muncă şi de productivitate - a subliniat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

România are nevoie de dublarea procentului de 2% creştere economică din prezent, pentru a recupera decalajele faţă de Uniunea Europeană, dar fără să afecteze deficitul bugetar şi nici inflaţia - s-a mai spus astăzi, la o conferinţă despre finanţarea investiţiilor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că din cauza aspectelor demografice şi a migraţiei cu forţa de muncă s-ar putea să avem probleme pe viitor, iar în ceea ce priveşte productivitatea aceasta depinde de mai mulţi factori cum ar fi organizarea muncii sau managementul, dar în primul rând de investiţii.

Mugur Isărescu spune că reducerea drastică a  investiţiilor străine directe în ultimii ani trebuie compensată cu altceva şi că varianta fondurilor europene ca factor de contrabalansare a acestui fenomen pare acum mai degrabă un vis.

Management al investiţiilor

Cu toate acestea în opinia sa nu lipsa banilor este principala problemă a economiei româneşti.

"Avem o iluzie mare de tot ca a face investiţii înseamnă numai a mai avea bani. A face investiţii înseamnă să ai manageament, să ai proiecte viabile, să ai organizare bună a muncii, să fii serios de sus până jos dacă vrei să duci un proiect", spune Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR mai adaugă că şi băncile au o parte din vină pentru faptul că lichiditatea în excces existentă în prezent în piaţa interbancară nu ajunge în economia reală.

El spune că instituţiile de credit ar trebui să-şi creeze piaţa, să educe antreprenorii în aşa fel încât aceştia să poată dezvolta proiecte viabile ce pot fi finanţate.

În plus, băncile ar trebui să-şi plătească angajaţii pentru ca ei să poată înţelege şi evalua corect un plan de afaceri sau un bilanţ care le sunt prezentate când se solicită un credit.


Etichete BNRBancăMugur Isărescuinvestiţiiproiecte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live