Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Noiembrie 2016
Vizualizari: 776
Comentează add

Motivarea oficială a schimbării Constituţiei, care prevede numirea procurorului general de către Parlament, s-a făcut pentru o mai mare independenţă faţă de influenţele politice

Procurorul General al Republicii Moldova va fi numit de preşedinte

radiojurnal

Sediul preşedinţiei Republicii Moldova Foto: Arhivă

Procurorul General al Republicii Moldova va fi numit de preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit, a decis astăzi Parlamentul de la Chişinău, votând, în a doua lectură, proiectul de modificare a Constituţiei.

Documentul a fost susţinut de majoritatea deputaţilor, inclusiv de opoziţia socialistă şi liberal-democrată, chiar dacă a provocat dezbateri aprinse, unii parlamentari considerând că schimbarea procedurii nu va reuşi să asigure independenţa procurorului general.

Conform corespondentului de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac proiectul prevede modificarea a trei articole din Constituţia Republicii Moldova. În prezent, procurorul general este numit de parlament, la propunerea şefului legislativului.

Potrivit noii legi a procuraturii, care a intrat în vigoare la 1 august, procurorul general urmează a fi numit de către preşedinte, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Totuşi, preşedintele va avea un rol mai mult simbolic, pentru că va putea respinge doar o singură dată candidatura propusă, dacă va avea argumente că acesta a încălcat legea sau că a fost încălcată procedura de selecţie.

Scopul declarat al acestei modificări este asigurarea independenţei procurorului general, în condiţiile în care procuratura în Republica Moldova este considerată de către experţi o instituţie care ar îndeplini deseori comenzi politice.

Mai mulţi deputaţi s-au arătat însă sceptici că prin aceste modificări se va atinge scopul propus. Procedura de selectare a procurorului general a început deja, fiind înregistraţi şase candidaţi.

Unii deputaţi, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile s-au arătat rezervaţi în privinţa integrităţii acestora.


Etichete Republica Moldovaprocurorul generalConsiliul Superior al ProcurorilorChişinău

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live