Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Marţi, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

31 Ianuarie 2018
Vizualizari: 753
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că se aşteaptă ca noile legi ale justiţiei să respecte deciziile Curţii Constituţionale

Problemele referitoare la legile justiţiei "trebuie rezolvate în România"

oana-bala

Klaus Iohannis și Jean Claude Juncker (dreapta). Foto: presidency.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că se aşteaptă ca noile legi ale justiţiei să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi să ducă la întărirea independenţei justiţiei.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a declarat că sistemul judiciar din România funcţionează şi că nu crede că se poate vorbi de faptul că Bucureştiul nu ar respecta statul de drept, atâta timp cât deciziile Curţii Constituţionale sunt respectate. 

Reporter: Independenţa justiţiei este intangibilă, consideră preşedintele Klaus Iohannis, care, după întâlnirea avută cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că problemele referitoare la legile justiţiei şi la Codurile penale trebuie rezolvate în România.


Klaus Iohannis: Sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi care vor fi, în varianta cea mai bună bună, îmbunătăţite, legi care pot fi folosite practic. Dar cel mai important obiectiv al meu rămâne acelaşi: independeţa justiţiei româneşti este intangibilă. Este o chestiune pentru care mă voi implica total.


Reporter: La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a afirmat că statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi este inacceptabil ca ţara noastră să facă paşi înapoi pe acest drum. Jean-Claude Juncker a precizat că are încredere în sistemul judiciar din România şi a subliniat că locul ţării noastre este în Spaţiul Schengen.


Jean-Claude Juncker: Dacă legile justiţiei rămân aşa cum au fost votate de parlament, discuţiile despre MCV şi aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale. Va fi necesar ca legile justiţiei să fie schimbate în funcţie de deciziile Curţii. Dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în Spaţiul Schengen. Românii nu trebuie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. România şi românii sunt în centrul Uniunii Europene.


Realizator: Într-o primă reacţie la declaraţiile de la Bruxelles, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că susţine punctul de vedere al preşedintelui Klaus Iohannis referitor la legile justiţiei, precizând că este vorba de o problemă care ţine de România şi este bine să fie rezolvată în ţară.

Liviu Dragnea a mai spus că legile justiţiei vor fi puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.


Etichete klaus iohannisjean claude junckerlegile justitieiccrstatul de dreptliviu dragnea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live