Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EXCELENTA LA EA ACASĂ Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

23 Noiembrie 2016
Vizualizari: 943
Comentează add

Principalele grupuri politice din Parlamentul European au cerut o îngheţare a negocierilor de aderare cu Turcia ca urmare a epurărilor masive lansate de Guvernul de la Ankara.

Principalele grupuri din PE cer îngheţarea negocierilor cu Turcia

luminita-apostol

 Plenul din Strasbourg al Parlamentulu European. Foto: Arhiva/Wikipedia.

Principalele grupuri politice din Parlamentul European au cerut o îngheţare a negocierilor de aderare cu Turcia ca urmare a epurărilor masive lansate de Guvernul de la Ankara după lovitura de stat eşuată din 15 iulie.

Dezbaterea a avut loc în această seară la Strasbourg, iar şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a spus că dacă negocierile ar fi oprite, ar pierde şi europenii, şi Turcia. Votul deputaţilor va fi dat joi, însă rezoluţia nu are un caracter obligatoriu pentru statele membre ale Uniunii. 

Dezbaterile din sesiunea plenară de la Strasbourg au durat mai mult de două ore şi au lăsat să se întrevadă că o largă majoritate a deputaţilor vrea îngheţarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Principalele grupuri politice din Parlamentul European - creştin-democraţii, socialiştii şi liberalii - dar şi alte grupuri mai mici au spus că negocierile trebuie îngheţate acum şi reluate la un moment când Turcia va îndeplini criterile cerute.

Liderul Grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, a spus că europenii au nevoie de o Turcie stabilă şi unită şi că Turcia are dreptul să-i pedepsească pe autorii loviturii de stat, dar că puciul nu trebuie să servească drept pretext pentru epurări masive.

Concluzia lui Manfred Weber a fost oprirea negocierilor, conform traducerii realizate în direct în sesiunea plenară: "Negocierile de aderare a Turciei la Uniune trebuie pentru moment îngheţate. Cred că este imposibil să avem un dialog cu Turcia în situaţia actuală".

O opinie similară a avut şi liderul Grupului Socialist din Parlamentul European, Gianni Pittella, care a cerut îngheţarea negocierilor ca un semnal clar transmis preşedintelui turc,  Recep Tayyip Erdogan, că Uniunea Europeană nu se va lăsa şantajată.

Guy Verhofstadt, liderul liberalilor europeni, s-a întrebat retoric: "Ce vor turcii?" şi a spus că autorităţile de la Ankara doresc vize pentru cetăţenii lor, bani de la europeni şi nici o critică, însă el a fost de părere că regimul de la Ankara este unul autocrat şi a cerut Comisiei Europene îngheţarea negocierilor şi noi condiţii puse Turciei pentru reluarea lor. Numeroşi deputaţi europeni au pledat pentru îngheţarea negocierilor, dar au cerut în egală măsură  si suspendarea acordului referitor la migraţie semnat de europeni cu Turcia, considerând că acesta este un instrument prin care preşedintele Erdogan îi şantajează pe liderii europeni.

Însă alţi deputaţi, precum Geoffrey Van Orden, din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor, dar şi un liberal din Bulgaria au spus că îngheţarea negocierilor cu Turcia ar fi o greşeală, ar fi contraproductivă şi ar slăbi societatea civilă. "Într-o asemenea situaţie, toată lumea pierde" - le-a spus deputaţilor şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. 

Federica Mogherini: ”Dacă se va pune capăt negocierilor de aderare, amândouă părţile vor pierde.

”Europa va pierde un canal important de dialog cu Turcia, Turcia va pierde foarte mult şi noi toţi vom pierde o oportunitate pentru mai multă prietenie şi cooperare între popoarele noastre”.  

Rezoluţia discutată în această seară va fi votată joi, însă ea nu are un caracter obligatoriu pentru Comisia Europeană sau pentru statele membre.

Cu toate acestea, BBC îl citează pe un profesor de relaţii internaţionale din Turcia, Cenviz Aktar, care a spus că statele membre nu vor putea omite rezoluţia Parlamentului European şi că probabil nu vor mai fi deschise noi capitole de negociere cu Turcia, ceea ce echivalează cu o încetare de facto a procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.


Etichete Parlamentul EuropeanTurcianegocieri de aderareepurările din Turcia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live