Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Iulie 2015
Vizualizari: 1128
Comentează add

Vor primi sume importante de bani primăriile şi consiliile judeţene, dar şi Ministerul de Interne, educaţia şi mediul.

Prima rectificare bugetară din acest an

radiojurnal

Foto: gov.ro.

În şedinţa de marţi, guvernul va opera prima rectificare bugetară din acest an.

Vor primi sume importante de bani primăriile şi consiliile judeţene, dar şi Ministerul de Interne, educaţia şi mediul.

Pierd bani, în jur de 1 miliard, Ministerele Sanătăţii şi cel al Transporturilor.

Nu în ultimul rând, vor creşte cu 1,3 miliarde cheltuielile de asistenţă socială, sume necesare pentru majorarea alocaţiilor pentru copii şi a pensiilor piloţilor.

Şi Ministerul Educaţiei va da în jur de 40 de milioane de lei pentru salvarea Institutului Cantacuzino.

Prima rectificare bugetară din acest an se anunţă a fi una pozitivă, premierul Victor Ponta explicând în debutul ultimei şedinţe de guvern că nici un minister nu va pierde bani, existând de altfel mai multe resurse decât cele trecute în Legea bugetului.

Se vor asigura, spunea premierul, şi banii necesari pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, chiar dacă ar fi dorit să fie consultat înainte de promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta a criticat totodată mai multe ministere pentru că nu au reuşit să cheltuiască banii din bugete.

El i-a atras atenţia în acest context şi noului ministru al transporturilor, Iulian Matache, precizându-i că dispune în buget de peste 13 miliarde de lei pe care ar fi bine să le investească în infrastructura rutieră şi feroviară, acolo unde este atâta nevoie.

Şi ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, spunea, la rândul său, că în vederea realizării acestei rectificări bugetare au avut loc consultări cu ministerele până seara târziu, consultări care vor fi urmate şi de discuţii cu cei de la Consiliul Fiscal, iar partea de investiţii va avea de câştigat foarte mult. În cadrul acestei prime rectificări bugetare guvernul ar urma să aloce totodată şi fonduri pentru cofinanţarea proiectelor europene ale unităţilor administrativ-teritoriale fără venituri sau cu venituri reduse.

În luna mai a acestui an, premierul Victor Ponta şi ministrul agriculturii, Daniel Constantin, s-au întâlnit cu primarii de comune pe tema finanţării proiectelor de infrastructură rurală prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Primarii au reclamat faptul că nu au bani pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, iar premierul le-a promis că situaţia se va schimba o dată cu prima rectificare bugetară, din 28 iulie.


Etichete guvernrectificare bugetaraministerul de interneprimariiCJeducatiemediuVictor PontaKlaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live