Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

5 Mai 2014
Vizualizari: 680
Comentează add

Comisia Europeană prezintă, luni, previziunile economice de primăvară ale Uniunii până în 2015.

Previziunile economice de primăvară ale UE Previziunile economice de primăvară ale UE - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Euranet Plus.

Direcţia Generală pentru Afaceri Economice şi Financiare realizează pentru Comisie o serie de previziuni economice, cu un orizont de cel puţin doi ani, acoperind anul în curs şi anul următor.

Previziunile sunt prezentate, de regulă, de trei ori pe an, toamna, iarna şi primăvara şi vizează produsul intern brut, inflaţia, ocuparea forţei de muncă, datoriile şi deficitul public, atât pentru fiecare din cele 28 de state membre în parte, cât şi pentru ţările candidate la aderare sau alte ţări terţe.

Precedentele previziuni economice au fost publicate în luna februarie, ocazie cu care, vicepreşedintele Comisiei, responsabil cu afaceri economice şi monetare, Ollie Rehn, aprecia că redresarea câştigă teren în Europa, remarcând o reluare a creşterii economice, de la mijlocul anului trecut.

Audio: Previziunile economice de primăvară ale UE.

Pentru anul în curs, se preconizează realizarea unei creşteri echilibrate şi durabile, bazată pe consolidarea cererii interne şi a consumului.

Comisarul atrăgea atenţia, totodată, că, deşi este posibil să fi depăşit momentul cel mai dificil al crizei, acest lucru nu este un motiv sa fim pasivi, întrucât redresarea este încă modestă, şi, în context, recomanda continuarea reformelor economice.

Cel mai greu de redresat se dovedeşte a fi piaţa muncii, şomajul devenind aproape o obsesie pentru europeni.

Potrivit previziunilor economice anterioare ale Comisiei, întrucât o evoluţie certă pe piața forței de muncă se manifestă, de regulă, după cel puțin o jumătate de an de la creșterea PIB-ului, apariţia de noi locuri de muncă va fi, şi anul acesta, un obiectiv dificil de îndeplinit.

În 2013, rata șomajului a rămas foarte ridicată în unele țări, iar nivelul de ocupare a forței de muncă a continuat să scadă şi doar spre sfârşitul anului trecut şi începutul celui în curs, condițiile de pe piața muncii au început să dea semne de stabilizare.

Previziunile anterioare indicau o reducere modestă a șomajului, la 10,7 % la nivelul întregii Uniuni Europene și la 11,8 % în zona euro, până în 2015.

Diferențele de la o țară la alta rămân foarte mari, cu rate ale șomajului cuprinse, în 2013, între 5 % și 27 %.

Cât priveşte inflaţia, ultimele previziuni preconizau un nivel relativ modest, în timp ce pentru deficitele publice se aştepta continuarea reducerii.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanăpreviziunieconomieprimăvarăOllie RehnPIB

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live