Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Marţi, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

24 Septembrie 2021
Vizualizari: 238
Comentează add

Motivul ar fi conducta Nord Stream 2, care leagă în mod direct Rusia de Germania, ocolind Ucraina.

Preţul gazelor naturale va fi foarte mare în această iarnă

petruta-obrejan

 Foto: Arhivă.

Preţul gazelor naturale va fi foarte mare în această iarnă în România, anunţă Autoritatea Naţională de reglementare în domeniul energiei.
 
Motivul ar fi conducta Nord Stream 2, care leagă în mod direct Rusia de Germania, ocolind Ucraina. Pentru a forţa darea în folosinţă a acestui gazoduct care mai aşteaptă unele avize, Rusia a scăzut alimentarea Europei cu gaze naturale, ceea ce duce la creşterea preţului pe Burse.
 
Între timp, statul român a decis că îi va sprijini pe cei care au nevoie pentru plata facturilor la energie şi gaze naturale de la 1 noiembrie. Premierul Florin Cîţu a precizat că vor fi găsite soluţii şi pentru companiile mici, pentru că altfel preţurile produselor vor creşte cu efecte asupra inflaţiei şi dobânzilor.
 
Creşterea tarifelor la energie şi gaze reprezintă un cumul de factori, consideră premierul Florin Cîţu, explicând că liberalizarea pieţei s-a făcut prea târziu şi într-un moment în care preţurile se majorau în toată Europa.
 
În plus, investiţiile în aceste sectoare nu s-au făcut de ani de zile. Şeful executivului a explicat că vor fi luate decizii în sprijinul consumatorului casnic şi noncasnic pentru această iarnă, însă trebuie creat un mecanism care să intre în funcţiune în situaţii excepţionale ca aceasta, iar guvernul să nu mai fie nevoit să intervină prin ordonanţă.
 
"Compensarea merge înainte, 1 noiembrie - 31 mai, nu mai e niciun fel de discuţie; românii pot fi foarte liniştiţi. E o situaţie excepţională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsaţi de izbelişte în această iarnă, că avem aceste soluţii pentru ei şi aici vorbesc de consumatorul casnic şi noncasnic", a declarat premierul Florin Cîţu.
 
Potrivit premierului, este nevoie şi de o discuţie cu toate formaţiunile politice responsabile din Parlament pentru elaborarea unei strategii care să asigure pe termen lung independenţa energetică a României.

Etichete Florin Cîţugaze naturalecompensare Nord Stream 2

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live