Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

24 August 2021
Vizualizari: 2591
Comentează add

Conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă, prețul acestora va atinge un maxim istoric, fapt ce va extinde bazinul consumatorilor vulnerabili și va afecta și industria.

"Preţul gazelor naturale va atinge un maxim istoric"

bogdan-isopescu

Foto: pixabay.com

Preţul gazelor naturale va atinge un maxim istoric, potrivit unei analize a Asociaţiei Energia Inteligentă.

Românii vor plăti cele mai mari facturile la gaze naturale din ultimii ani, pe fondul majorării de trei sau chiar patru ori a cotațiilor bursiere.

Conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă, prețul acestora va atinge un maxim istoric, fapt ce va extinde bazinul consumatorilor vulnerabili și va afecta inclusiv industria.

Liberalizarea gazelor de anul trecut a prins un moment favorabil cu cotații minime pe bursa de la Viena, bursă de referință și pentru noi, cotații de până la 10 euro pe megawatt, însă, odată cu ieșirea din pandemie și repornirea economiilor, cererea a crescut rapid anul acesta, fapt care a condus la cotații record în acest moment, de 44 de euro.

Gabriela Moroianu - Focus energetic: Piața liberă poate să aducă majorări de prețuri. Pe de altă parte, poate la fel de bine să ducă la scăderea prețurilor. Au fost prețuri de 20 de euro, au scăzut la 8-9 euro și acum au urcat la 44. Este posibil ca după ce trece, să îi spunem, această efervescență, prețurile să ajungă din nou sub 20 de euro.

Reporter: Însă pentru moment trendul este crescător, iar analizele Asociației Energie Inteligentă indică un preț istoric pentru români: 450 de dolari mia de metri cubi, preț mediu pentru toți consumatorii din România, fie ei casnici sau noncasnici, fapt care va reduce nivelul de trai, va afecta producția industrială și economia în ansamblu.

Dumitru Chisăliță: Dacă se adeverește creșterea la nivelul tuturor consumatorilor până la finele anului comercial, asta înseamnă că nivelul de sărăcie energetică sau raportul între preț și salariu ne va duce undeva la nivelul anilor 2010.

O analiză Economica.net arată că în acest moment, cei care trebuie să semneze contracte noi de gaze vor plăti cu până la 70% mai mult decât au plătit până acum, dar analiza vizează doar furnizorii mari de gaze din România.

(RS) 


Etichete exclusiv radioAsociaţiei Energia Inteligentăromanigaze naturalepretmaximbursaDumitru ChisălițăGabriela Moroianu - Focus energetic(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live