Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: WEEKEND FAN Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liza Diaconu

18 Mai 2012
Vizualizari: 1637
Comentează add

Preţul fix din contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica a fost eliminat, iar noul preţ este stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, spune ministrul economiei, Daniel Chiţoiu.

Preţul fix din contractele Hidroelectrica, "eliminat"

liza-diaconu

Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu. Foto: Agerpres.

Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, spune că negocierile pe tema contractelor cu Hidroelectrica sunt încă în derulare, dar că interesul ministerului economiei este să transfere toată energia tranzacţionată prin contractele directe pe piaţa concurenţială, unde preţurile sunt mult mai mici.

Ministrul promisese la învestire că în termen de zece zile, contractele respective vor fi modificate.

Problema contractelor încheiate de aşa-numiţii "băieţi deştepţi" cu Hidroelectrica este veche de aproape zece ani şi a fost perpetuată de toate guvernele care s-au succedat la putere.

Compania vinde aproximativ 70 la sută din energia pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale la preţuri mult sub media pieţei, motiv pentru Comisia Europeană de a deschide mai multe investigaţii pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, după ce executivul comunitar a arătat că sunt indicii potrivit cărora statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

În prezent, contractele încheiate de Hidroelectrica cu zece operatori sunt investigate atât de Comisia Europeană din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei pentru posibile practici anticoncurenţiale, prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică.

Primele concluzii privind renegocierea contractelor încheiate de Hidroelectrica au fost prezentate, astăzi, de ministrul economiei, Daniel Chiţoiu.

"Am reuşit să eliminăm preţul fix din aceste contracte şi să avem preţ stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, bineînţeles ajustat printr-un mecanism de corecţie", a spus Daniel Chiţoiu.

Directorii companiilor, numiţi politic, vor fi destituiţi

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat, săptămâna trecută, că firmele care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica ar putea să plăteasc amenzi şi să ramburseze toate sumele de care au beneficiat dacă ancheta Comisiei Europene stabileşte că aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat.

El a spus că o parte din aceste companii au fost de acord cu renegocierea contractelor, dar mai sunt unii care refuză să semneze în noile condiţii.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Compania vinde aproape 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale la preţuri sub media pieţei.

Daniel Chiţoiu a mai spus că legea privind impozitarea asupra profiturilor companiilor din energie, din sectoarele petrol şi gaze, va fi aprobată până la sfârşitul acestui an şi este posibil să intre în vigoare în 2013.

"Noi ne-am asumat ca, până la sfârşitul anului, să constituim un grup interministerial, să elaborăm un pachet legislativ de măsuri fiscale atât în ce priveşte impozitarea veniturilor excepţionale obţinute ca urmare a liberalizării preţurilor la gaze, impozite care vor merge într-un fond special şi care se vor adresa consumatorilor vulnerabili", a declarat Daniel Chiţoiu.

Directorii companiilor de stat din energie care au fost numiţi politic vor fi înlocuiţi cu manageri noi, pe criterii de performanţă - a declarat ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, în conferinţa de presă de astăzi.


Etichete HidroelectricaenergieCEDaniel Chiţoiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live