Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

13 Ianuarie 2011
Vizualizari: 5281
Comentează add

Preţul benzinei Euro95, calculat fără taxe, este mai mare în România decât în Germania, Marea Britanie şi Austria, conform datelor oferite de Oil Bulletin al Comisiei Europene.

Preţul benzinei, la bani mărunţi

sorin-solomon

Preţul combustibililor a crescut de la 1 ianuarie. Foto: Agerpres.

Benzina vândută la pompele din România, înainte de aplicarea taxelor, conform datelor oferite de buletinul de energie a Comisiei Europene, este mai scumpă decât în Germania, Marea Britanie, Irlanda sau chiar decât în Austria, ţara unde îşi are sediul compania OMV, care deţine cea mai mare companie petrolieră din România, Petrom.

O mie de litri de benzină Euro 95 costă în România, fără taxe, 583,26 de euro în timp ce în Marea Britanie costă 549,24 de euro, în Germania 579,95 euro, iar în Austria 539,91 de euro.

Cel mai ieftin combustibil, fără taxe, se găseşte în Irlanda unde o mie de litri de benzină costă doar 525,23 de euro, cea mai scumpă este în Danemarca, unde aceiaşi cantitate de benzină costă 647,65 de euro în timp ce media europeană pentru o mie de litri de benzină de tip Euro95 este de 588,42 de euro.

Procent de taxare la benzină-motorină decembrie 2010
Click pe poză pentru a mări.                                                                                   Sursa: Oil Bulletin CE


Acelaşi tip de benzină este vândut, după taxare, în România cu 1168,41 de euro pentru o mie de litri, în Germania costă 1469 euro, iar în Austria 1278 euro.

Cel mai mic preţ la pompă al benzinei Euro95, pentru o mie de litri, este în Bulgaria, cu 1123, 43 de euro, cel mai mare preţ se găseşte în Grecia cu 1593 euro pe mia de litri, iar media europeană este de 1419,80 euro pe mia de litri.

Preţ la pompă, motorină (euro) decembrie 2010

Click pe poză pentru a mări.                                                                                   Sursa: Oil Bulletin CE

Belgia - preţ plafonat de stat

În Belgia, preţurile maxime la carburanţi sunt stabilite de guvernul federal în baza prevederilor unui aşa-numit "Contract program", transmite corespondentul România Actualităţi, Luminiţa Apostol.
 
Este interzisă vânzarea carburanţilor la un preţ mai mare decât cel oficial, însă este autorizată vânzarea la preţuri mai mici decât cel oficial.

Preţul maxim pentru benzina Eurosuper 95 este de 1,55 euro, TVA de 21% şi accizele reprezintă 0,88 de euro pentru un litru.

La motorină, preţul maximal în Belgia este de 1,33 de euro, iar TVA şi accizele reprezintă 0,63 de euro din preţ.

Italia - creştere de 50% în trei ani


În Italia preţul benzinei euro super-95 variază în Italia între 1,47 euro/litru şi 1,43 euro/litru.

În cazul motorinei, in decembrie 2010, preţul unui litru (după aplicarea accizelor) este ofcial de 1,29 euro, însă la pompele de benzină se găseşte doar de la 1,37 de euro în sus.

Comparativ cu preţurile din anul 2008, actualele preţuri ale combustibililor (benzină şi motorină) s-au majorat în Peninsulă cu 0,51 euro pe litru, transmite corespondentul România Actualităţi, Elena Postelnicu.

Spania - dependentă de importuri

În Spania accizele şi taxele înseamnă 51% din preţul motorinei şi al benzinei fără plumb 95, aproximativ 44 de cenţi, transmite corespondentul România Actualităţi, Anamaria Damian.

La asta se adaugă TVA, majorat din iulie 2010, de la 16 la 18%, ceea ce înseamnă doi cenţi pe litru.

Preţul benzinei, fără impozite, este de 0,56 euro/litru, în timp ce motorina este de 0,59/litru.

În aceste zile, preţul benzinei a atins în Spania 1,28 euro/litru, un record din vara lui 2008, cand inflaţia era de peste 5%.

Majorarea preţului petrolului va aduce statului o gaură de 7 miliarde de euro, faţă de previziunile făcute în 2010.

Spania importă aproximativ 70% din energie, având ca sursă proprie doar cărbunele.

Grecia - cel mai mare preţ din Europa

Potrivit datelor Serviciului de Monitorizare a Preţurilor din cadrul ministerului elen al Dezvoltării,pe 12 ianuarie, preţul mediu al unui litru de benzină este de 1,57 euro, transmite corespondentul România Actualităţi, Monica Chihaia. 

Există regiuni în care preţul unui litru de benzină a depăşit, în ultimele două săptămâni, 1,7 euro.

Se apreciază că preţul benzinei a luat (din nou) un curs ascendent, rămânând, scrie presa elenă, la cea mai ridicată cotă din Europa.

În Grecia, TVA este de 23%, taxa specială de consum pentru bezina Super este de 541 euro pe o mie de litri, iar pentru benzina fără plumb este de 530 de euro pentru o mie de litri.

Procentul de câştig la comercializare este de 4,5-5%.

Statele Unite - taxe mici

Structura preţului combustibililor în Statele Unite
Sursa:www.eia.doe.gov

Preţul benzinei distribuite în Statele Unite este în medie de 3, 089 de dolari pentru un galon (3,78 litri) şi variază între 2,861 dolari pentru un galon în Munţii Stâncoşi, la 3,332 dolari pe galon în California, conform buletinului US Energy Information Administration din 10 ianuarie 2011.

Preţul benzinei a crescut în Statele Unite în ultimul an cu 0,338 dolari pentru un galon.

Preţul combustibilului diesel din Statele Unite este de 3,33 dolari pentru un galon şi a crescut în ultimul an cu 0,454 de dolari.

Taxele plătite de americani reprezintă 14-15% din preţul final, rafinarea reprezintă între 5 şi 10 procente din  preţ, distribuţia şi marketingul 10 procente, iar preţul petrolului reprezintă 65-71 la sută din preţul final al combustibilului, în funcţie de tipul de combustibil (benzină sau motorină).
 


Etichete exclusiv onlinecombustibilibenzinămotorinăOMVPetromRomâniaAustriaSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live