Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Roma

3 Mai 2019
Vizualizari: 335
Comentează add

Institutul Universitar European de la Florenţa organizează la acest sfârşit de săptămâna a 9-a ediţie a conferinţei intitulată "Starea Uniunii Europene"

Preşedintele Klaus Iohannis- la conferinţa "Starea Uniunii Europene"

elena-postelnicu-roma

  Preşedintele României, Klaus Iohannis.     Foto: Arhivă.

Ediţia din acest an are drept temă principală democraţia în secolul XXI în Europa, cu accent pe contextul electoral european, iar invitatul de onoare este preşedintele României, Klaus Iohannis.

La mai puţin de o lună până la alegerile pentru Parlamentul European, la Florenţa, alături de Festivalul Europei, din perioada 1-10 mai, lideri politici, membri ai corpului diplomatic şi reprezentanţi ai societăţii civile discută despre democraţia secolului XXI, în cadrul celei de-a 9-a ediţii a conferinţei internaţionale "Statele Uniunii", organizată de Institutul Universitar European.

De-a lungul timpului, evenimentul de la Florenţa a devenit un forum de referinţă pe agenda factorilor de decizie europeni, la care participă, în mod regulat, şefi de stat şi de guvern, lideri ai instituţiilor Uniunii Europene, precum şi personalităţi academice şi culturale.

Institutul Universitar European este o instituţie academică de renume care contribuie la dezvoltarea procesului de integrare europeană, prin activităţi de cercetare academică şi programe educaţionale la cel mai înalt nivel.

În acest an, timp de două zile, dezbaterile au în centru o serie de teme de actualitate, care privesc atât provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, cât şi perspectiva unei uniuni mai puternice, adaptate şi pregătite pentru aspiraţiile generaţiilor viitoare.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, 20 de ani de la proclamare şi 10 ani de la intrarea sa în vigore ca lege, creşterea participării la vot, viitorul politicii sociale şi venitul de bază, în acest caz plecând chiar de la venitul de cetăţenie aplicat în Italia, politica democratică într-o epocă de scepticism, imigraţia ca o provocare sau un element revitalizant al democraţiei europene şi o întâlnire faţă în faţă a patru candidaţi la şefia Comisiei Europene. Acestea sunt numai câteva dintre sesiunile de lucru din prima zi.

Evenimentul a fost deschis de ministru de externe de la Roma, Enzo Moavero Milanesi. "Câtă educaţie rea, câtă dezinformare despre Europa ascultăm zilnic" - a comentat şeful diplomaţiei italiene, solicitând o atenţie şi o reflecţie asupra alegerilor din 26 mai, cu atât mai mult cu cât: "Europa are dificultăţi în combaterea marilor şocuri recente, cum ar fi criza financiară globală şi fluxurile de migraţie".

Astăzi, în a doua zi a conferinţei. care se va desfăşura în faimosul Palazzo Vecchio din Florenţa, sunt aşteptate cu interes intervenţiile preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a înalt reprezentantului Uniunii Europene pentru politică externă, Federica Mogherini, şi a premierului italian, Giuseppe Conte.

La eveniment participă şi va lua cuvântul şi preşedintele Klaus Iohannis, în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, găzduirii summit-ului de la Sibiu, precum şi cu prilejul aniversării unui deceniu de la aderarea ţării noastre la Convenţia privind înfiinţarea Institutului Universitar European de la Florenţa.

Şeful statului va discuta astăzi, şi cu premierul italian Giuseppe Conte, după care va depune o coroană de flori la placa dedicată lui Alexandru Ioan Cuza, amplasată lângă reşedinţa în care domnitorul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă. 


Etichete Klaus IohannisFlorentaStatele UniuniiMilanesiAntonio TajaniFederica MogheriniGiuseppe ConteCuza

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live