Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președintele "Habitat", Mihai Mereuţă: Căldura în București va costa dublu

Apel matinal - Președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari "Habitat", Mihai Mereuţă.

Președintele "Habitat", Mihai Mereuţă: Căldura în București va costa dublu
Foto: Arhiva/ bucurestifm.ro.

Articol de Daniela Petrican, 04 Octombrie 2022, 09:16

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 octombrie, ora 8:30) - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Toţi cei care locuiesc la bloc sunt obligați, conform legii, până la finalul acestui an, să instaleze repartitoare de căldură în propria locuință. În plus, în următorii cinci ani, conform unei decizii a autorităților, toate contoarele și repartitoarele de căldură vor trebui să poată fi citite de la distanță, ceea ce ar presupune înlocuirea modelelor mai vechi. Rămâne de văzut cum se vor putea aplica, practic, aceste prevederi, însă cert este că, atât facturile asociațiilor, cât și cele individuale cresc, iar sezonul rece este foarte aproape. În plus, la bloc, vom avea de înfruntat în scurt timp cel mai dificil sezon al serviciilor de încălzire centralizată, spune Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari 'Habitat', invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața.
Mihai Mereuţă: Bună dimineața.
Realizator: Şi vine și prima întrebare, evident: cât de eficientă s-a dovedit până acum contorizarea individuală pentru blocurile de locuințe și cât de mult ar trebui accelerat în continuare acest proces?
Mihai Mereuţă: Da, e un subiect delicat care are o problemă esențială, și anume norma de repartizare și regulile de montare practic au creat o imagine... negativă e puțin zis, astfel încât, dacă vreți să totalizați un record absolut de comentarii negative, pronunțați de trei ori pe post 'repartitor' și gata. E clar că aici lucrurile au degenerat. Am înțeles că se dă un nou termen, adică de fapt termenul acesta 31 decembrie 2022. Nu-i prima oară, să stea toată lumea liniștită. A mai fost în '97, a mai fost în 2004, a mai fost în 2016, a mai fost în 2021. Deci vă dați seama că trebuie să fii rupt de realitate să crezi că, în situația actuală, în care în cel mai fericit caz, omu-și păstrează repartitorul, nu și-l scoate, că se vor monta repartitoare până la 31 decembrie! Că un lucru bun, am reușit să îl facem praf, un lucru care funcționează în Germania, în Danemarca, în Italia, am reușit noi, original şi aici, până la capăt, să-l facem praf, asta e! Acum ceva constructiv. Un amendament. În aceeași ordonanță se vorbește și despre contorizarea inteligentă. A fost atât de inteligentă încât au tot amânat-o și p-asta! Lumea știe mai puțin pe subiectul ăsta, dar și contorizarea inteligentă a fost subiectul unor amânări succesive, pentru că ce ar fi făcut asta? Ne-ar fi dat posibilitatea să ajungem la contracte cu interval orar. De exemplu, îmi aduc aminte când fostul vicepreședinte ANRE, Emil Calotă, vorbea la o conferință a Ligii, spunându-ne că, dacă am avea contoare inteligente, am putea să consumăm energie... De exemplu, programez un consumator de energie, o mașină de spălat vase, în sfârșit, noaptea, când costul energiei e spre zero, pentru că nu există consum. Vă dați seama ce avantaje ar fi putut fi din această... Plus că ai fi putut avea o analiză a consumului cu acurateţe mult mai mare. Dar așa a fost să fie.
Realizator: Dar ce trebuie să facă o persoană care vrea să aibă acasă un contor inteligent pentru energie electrică? Merge la furnizorul de energie? Cum procedează?
Mihai Mereuţă: Trebuie să solicite montarea unui astfel de contor. Din păcate, dacă citiți cu atenție, că, na, e plin de șopârle, toate lucrurile bune care se pot cere pentru consumatori, sunt ori ca obligație, când apare vreun termen sau, dacă cumva, dintr-un spirit civic, este la solicitarea... în ordonanţă spune clar: la solicitarea operatorului, nu al consumatorului./csimion/ Inclusiv, fac o paranteză foarte utilă pentru ascultători - este și ideea de convenții individuale și contracte individuale, care, în afară că sunt condiționate, că ajung aproape să fie imposibil de realizat la utilitățile publice - mă refer apă și căldură, apă caldă, apă rece menajeră - unde este mai ușor de făcut se poate face numai la solicitarea operatorului, că așa e în tenis. Dar aici, la această contorizare - şi e o diferență mare între contorizarea individuală și repartizarea de costuri - ar fi o etapă intermediară pe care noi am putea să o solicităm și primăriile ar putea să o facă foarte simplu: montarea robineților cu cap termostat pe calorifere, astfel încât să putem, totuși, când ne plângem că vine prea fierbinte apa în calorifer, să putem închide...
Realizator: Să putem opri...
Mihai Mereuţă: Da, să putem închide sau să reglăm o temperatură cum ni se sugerează pe toate canalele: "Făceţi-o la 19 grade". Păi cum să o faci, dacă n-ai robinet? În mod clar vei deschide geamul, că e prea cald în casă, pentru că, na, operatorul vrea să vândă cât mai multă energie. Trecem peste situația în care în anumite zone nu-l țin țevile și atunci nu poate băga cât ar dori să vândă. Deci, vrea să dea cât mai multă energie, tu atât măcar... Am înțeles că încă nu e clar și nu avem un mod în favoarea consumatorului de repartizare a căldurii, dar pe partea de robinet, să aibă toată lumea un robinet să poată închide, dacă i se pare că este prea cald. O să spuneți: "Da, eu închid, dar vecinul nu închide". Nu zic să închizi de tot, zic... Exact reducerea aia de la 21 la 19 înseamnă, dacă s-ar realiza pe toată clădirea, ar însemna o economie de 10 % pe toată clădirea.
Realizator: Apropo de economie, apropo de facturi. Ce se va întâmpla cu facturile atât ale asociațiilor, cât și cele individuale? La ce să ne așteptăm în această iarnă pentru costurile de întreținere, având în vedere tarifele actuale la energie?
Mihai Mereuţă: Da, situația... Mă puneți pe mine să spun, dușmanul de clasă care vine să spună că vei plăti de două ori și jumătate mai mult în București. Toată lumea mă întreabă și ați văzut că am mai trimis tabele cu calcule, o garsonieră, două persoane; două camere, două persoane, în sfârșit. Cel mai simplu pentru fiecare /geftene/ - se uită cât a plătit în decembrie în condiții similare de temperatură medie exterioară și minimum dublu va plăti. E greu să spui asta.
Realizator: Şi ce-i sfătuiți pe cei care au în vedere trecerea la sisteme proprii de încălzire în apartamente?
Mihai Mereuţă: Iarăși, eu, unul, nu le-aș spune nici pe gaz, nici pe energie electrică. În continuare, cel mai ieftin să încălzești un apartament de trei camere în București este sistemul centralizat. Poate să vină oricine cu tot felul de randamente. Ați văzut că se vehiculează randamente de 100 şi la sută, deci OK, să vină cu tot felul de randamente, la prețul actual al gazului și al kilowattului, gândiți-vă că atunci când consumi ieși din grilele de plafonare, şi atunci nu cred, eu nu..., nu că nu cred, e clar, am stat de vorbă, nu ai cum să fie mai ieftin cu sistemele respective.
Realizator: Dar, dacă ați amintit de sistemul de centralizare, procesul de reabilitare a rețelelor de termoficare știm bine cum stă, poate fi măcar parțial terminat până la începutul iernii? Sau problemele cu apa caldă și căldura pot continua? Până când?
Mihai Mereuţă: Da, ați văzut, pe regulile tehnice nu cer voie să se manifeste. Dacă ignori 30 de ani o țeavă, ea binevoiește să se spargă, pentru că nu e pe principiul "Doamne ajută" să nu se spargă, să n-am o avarie, să fie cald în casă. Nu, e pe principiul "cum îți așterni așa dormi". Și e clar că intervențiile au fost în continuare, și anul trecut, și anul ăsta, indiferent că iarăși o să se necăjească pe mine domnul primar general al Bucureștiului, au fost sub potențial și sub, mult sub necesar și sub potențialul Bucureștiului de a face aceste intervenții. Ba mai mult, nebunia asta a fondurilor europene și spaima că, bun, le pierdem, le fazăm, le... în altă rundă de finanțare, deci este incredibil. Adică e un sistem, este un sistem care produce aceleași rezultate. S-a dovedit că nu-i vorba de om. Modul în care este administrat Bucureștiul și sistemul de încălzire deocamdată produce aceleași rezultate. Kilometri puțini ca intervenții. Țineți minte?/schelaru/ Fostul primar era certat pentru 14 kilometri sau 50 de kilometri de conductă înlocuiţi. Nici nu vreau să ne gândim cât s-au înlocuit anul ăsta în București. Deci, nu... e clar că trebuie să se acorde o prioritate deosebită. Nu se vor rezolva lucrurile într-o singură vară.
Realizator: Nu. E de durată.
Mihai Mereuţă: ... da, e este de durată și... Dar subiectul zonelor deficitare - Colentina... Haideți, sectorul 2 e o tragedie, oamenii ăia n-au cerut minuni pe pământ. Acolo trebuiau să... Nu spui acuma, nu-mi spui mie Mereuţă, că am luat-o și eu ca unul dintre primarii de sector, în fine. Nu le spui consumatorilor că acuma am găsit ideea și facem niște licitații. Vă dați seama că durează până se montează sursa alternativă pe zonele deficitare. Aicea clar proiecte de tipul sectorului 2 în care să se meargă pe puncte termice cu o suplimentare de energie în perioadele în care nu există energie venită de la Termoenergetica, ar trebui motoarele alea termice puse în cât mai multe zone deficitare, asta este până... chiar dacă nu e o soluție, o soluție poluantă, că nu e... E o idee a sistemului centralizat a fost să arzi gazul, dar nu la figurat cum fac unii, la propriu, în afara orașului. Asta era ideea. Şi cu sisteme de de mediu avansate.
Realizator: Da. Rămâne să așteptăm să vină iarna și vom vedea cum vom trece și peste această iarnă. Vă mulțumim pentru prezența la 'Apel matinal'. Invitatul de astăzi a fost Mihai Mereuță, președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
România 26 Aprilie 2024, 13:16

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Drăgan, spune că din anul 2027 ne vom acoperi din din resurse proprii...

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
România 26 Aprilie 2024, 11:51

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex

Trenurile au fost produse în Brazilia, iar prima garnitură ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti în luna iunie 2023, conform...

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
România 26 Aprilie 2024, 11:37

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor, mai ales în pieţe, abatoare şi spaţiile de...

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
România 26 Aprilie 2024, 11:24

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei

Ei solicită majorarea salariilor de bază cu 15% şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
România 26 Aprilie 2024, 10:50

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti

Ministrul muncii, Simona Bucura- Oprescu, a precizat că se fac deja demersurile necesare pentru ca pensionarii să-şi...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
România 26 Aprilie 2024, 10:10

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost mărit, iar traficul este oprit.

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş:  Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
România 26 Aprilie 2024, 09:42

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"

RRA: Invitatul "Apelului matinal": Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
Elevii intră de azi în vacanța de Paște
România 26 Aprilie 2024, 09:12

Elevii intră de azi în vacanța de Paște

Vacanţa de Paşte se va încheia miercuri, pe 8 mai, când elevii vor reveni la ore pentru ultimul modul al anului şcolar.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște