Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

11 Noiembrie 2021
Vizualizari: 243
Comentează add

Xi Jinping va fi, aproape sigur, reales în toamna anului viitor pentru un al treilea mandat, încălcând cutuma, ceea ce nu s-a mai întâmplat din epoca lui Mao Zedong.

Președintele Chinei nu va renunța la putere după al doilea mandat

sergiu-stet

 Preşedintele Chinei, Xi Jinping.         Foto: Arhivă.

Partidul Comunist chinez, care marchează anul acesta un secol de existenţă, a adoptat joi, 11 noiembrie, o rezoluţie referitoare la propria istorie care întăreşte şi mai mult influenţa preşedintelui Xi Jinping, transmite AFP preluat de Agerpres.
 
"Partidul şi poporul au luptat timp de un secol, scriind epopeea cea mai magnifică din istoria de milenii a poporului chinez", se arată în rezoluţia adoptată cu uşile închise de cei aproape 400 de membri ai Comitetului Central al PCC.
 
"Gândirea sa (a lui Xi Jinping) este chintesenţa culturii şi sufletului chinez", iar prezenţa sa "în inima' partidului este de importanţă decisivă pentru promovarea procesului istoric al marii înnoiri a naţiunii chineze", se mai afirmă în rezoluţie.
 
În cei 100 de ani ai săi, PCC nu a mai adoptat până acum decât două rezoluţii consacrate istoriei sale şi de fiecare dată înainte de a începe un nou capitol politic, notează AFP.
 
Prima a fost 1945 şi a întărit autoritatea lui Mao Zedong, cu patru ani înaintea instalării la putere a comuniştilor, iar a doua, în 1981, i-a dat ocazia lui Deng Xiaoping să întoarcă pagina maoismului, recunoscând "erorile" Marelui cârmaci, într-un moment de lansare a unor reforme economice.
 
În ce-l priveşte, Xi Jinping este frecvent calificat drept cel mai puternic lider chinez după Mao. Devenit secretar general al PCC în 2012, iar în 2013 preşedintele Republicii Populare, Xi a determinat modificarea constituţiei chineze, în 2018, astfel ca să poată rămâne în fruntea ţării mai mult de două mandate, iar "gândirea" sa a fost înscrisă în legea fundamentală, la fel ca a lui Mao.
 
Ascensiunea sa a fost însoţită de o reprimare a tuturor formelor de contestare, fie că a fost vorba de Hong Kong sau Xinjiang.
 
Xi Jinping va fi, aproape sigur, reales în toamna anului viitor pentru un al treilea mandat, ceea ce nu s-a mai întâmplat din epoca maoistă, cu toate că va atinge vârsta limită de 68 de ani impusă tradiţional liderilor chinezi, mai notează AFP.

Etichete Xi JinpingChinacomunistComitetului Central al PCCMao ZedongDeng Xiaoping

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live