Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu

30 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1708
Comentează add

Comisia publică de anchetă din Marea Britanie a catalogat drept scandaloase legăturile politicienilor cu grupuri media. Ea recomandă o formă mult mai strictă de autoreglementare.

Presa britanică are nevoie de "autoreglementare mai strictă" Presa britanică are nevoie de "autoreglementare mai strictă" - Conține video

dan-vasiliu

Foto: Reuters.

În Marea Britanie, Comisia Leveson recomandă crearea unui organism independent reglementat prin lege pentru monitorizarea activităţilor de presă.

Comisia a catalogat drept scandaloase legăturile politicienilor cu grupuri media. 

O formă mult mai strictă de autoreglementare şi sprijinită de legislaţie trebuie introdusă, pentru a susţine standardele jurnalistice.

Aceasta este principala recomandare a raportului întocmit de lordul Leveson pe tema stării presei britanice.

"Presa trebuie să înfiinţeze un nou organism de reglementare, care să fie cu adevărat independent atât de liderii industriei, cât şi de guvern sau de politicieni. Acest organism trebuie să promoveze standarde jurnalistice înalte şi trebuie să protejeze atât interesul public, cât şi drepturile şi libertăţile individuale", a declarat lordul Leveson.

Relaţia presei cu politicienii a devenit mult prea apropiată

El a adăugat că, de-a lungul timpului, presa a servit foarte bine publicul, dar că în ultimii 30 de ani, relaţia cu politicienii a devenit mult prea apropiată, fapt ce a afectat interesul general.

Premierul David Cameron a declarat că multe dintre propunerile raportului întocmit de lordul Leveson pot fi puse imediat în practică, dar şi-a exprimat îndoielile în ceea ce priveşte necesitatea unei legi care să reglementeze activitatea presei.

"Trebuie să fim precauţi cu orice legislaţie care are potenţialul de a încălca dreptul la liberă exprimare şi la o presă liberă. Există pericolul de a crea o pârghie pentru politicieni, pentru a impune presei reglementări şi obligaţii", a avertizat primul-ministru.

Comisia Leveson a fost înfiinţată în vara anului trecut de către David Cameron, ca urmare a izbucnirii aşa-numitului scandal al telefoanelor ascultate, tabloidul "News of the World" fiind acuzat că a piratat telefoanele a sute de persoane pentru a obţine informaţii.

Video:


Etichete presăMarea Britaniemonitorizarescandaltelefoane interceptatecomisieorganismpoliticieniautoreglementare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live