Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

2 Martie 2010
Vizualizari: 2511
Comentează add

Membrii Academiei americane de film votează filmele candidate la Oscar.

Premiile Oscar 2010

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Cel mai râvnit premiu în lumea filmului, Oscar.

 Termenul final pentru exprimarea voturilor de către membrii Academiei de Film în vederea decernării Oscarurilor este marţi 2 martie, ora 17:00, ora coastei de vest a SUA.

 

The Hurt Locker, un film despre o unitate americană de genişti desfăşurată în Bagdad, pare să se fi lansat ca favoritul cursei pentru Oscarurile care se vor decerna pe 7 martie, deşi, în ultimele zile, chiar pe ultima sută de metri, a fost înconjurat de controverse, după ce unul dintre producători, francezul Nicolas Chartier, a încălcat regulile stricte privind campania negativă.

 

El a trimis e-mailuri votanţilor Oscar cerându-le să susţină filmul lui Kathryn Bigelow în locul "unui film de 500 de milioane de dolari".

 

E-mailurile lui Chartier sunt considerate ca un atac direct la adresa producţiei rivale în categoria cel mai bun film, Avatar, în regia lui James Cameron. Şi aceasta într-un moment în care aşteptările generale sunt ca regizoarea Kathryn Bigelow, fosta soţie a lui Cameron, să devină prima femeie din istoria de 82 de ani a Oscarurilor care să câştige la categoria cel mai bun regizor.

 

Chartier şi-a cerut scuze calificându-şi propriile e-mailuri drept "inadecvate şi prosteşti". Un purtător de cuvânt al Academiei de film din Los Angeles a refuzat să comenteze cu privire la ce acţiuni va lua aceasta împotriva lui Chartier. Cea mai dezastruoasă decizie ar fi eliminarea filmului The Hurt Locker din cursa pentru Oscar.

 

Criticii de film se îndoiesc că această controversă va bloca speranţele pentru Oscar ale filmului pentru că scandalul a apărut în joc târziu, când majoritatea voturilor s-au exprimat.

 

Termenul final pentru exprimarea voturilor este 2 martie, ora 17:00 ora coastei de vest a SUA. Mai mult, în acest moment, criticii de film din Los Angeles spun că există un larg consens cum că The Hurt Locker are premiul în buzunar, deşi un număr de soldaţi şi veterani atacă filmul pentru exact aspectele pe care suporterii săi le admiră. Ei afirmă că filmul îi portretizează pe soldaţi într-un mod lipsit de respect şi că nu redă cu precizie detaliile despre luptă.

 

Secretarul Apărării Robert Gates, în schimb, spune că The Hurt Locker este un film "autentic" şi foarte copleşitor. Filmul este scris de ziaristul Mark Boal care a fost în Irak cu o echipă de genişti.

 

În competiţia pentru cel mai bun film intră alte opt, pe lângă The Hurt Locker şi Avatar: filmul science-fiction District 9, filmul de desene animate Up, un film despre lumea sportului, The Blind Side, apoi Inglorious Basterds, Up în The Air, ca şi filmele produse cu un buget mic: An Education, Precious şi A Serious Man.

 

Se pare, însă, că există puţin suspans în ce priveşte câştigătorii. Chiar şi la categoria cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă. Jeff Bridges şi Sandra Bullock se aşteaptă aproape sigur să câştige Oscarurile.


Etichete OscarJeff BridgesSandra BullockJames Cameronfilmpremii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live