Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

11 Septembrie 2019
Vizualizari: 378
Comentează add

Premierului britanic, Boris Johnson, i se cere convocarea de urgenţă a Parlamentului.

Premierului Boris Johnson i se cere convocarea Parlamentului

radu-dobritoiu

Premierului britanic Boris Johnson i se cere să convoace de urgenţă Parlamentul după ce un tribunal scoţian a stabilit că decizia Guvernului de a suspenda activitatea legislativului este ilegală. Reprezentanţii cabinetului s-au declarat dezamăgiţi de verdictul judecătorilor scoţieni şi au anunţat că vor face recurs la Curtea Supremă de la Londra. Relatează Dan Vasiliu.

Reporter: Curtea de Apel din Edinburgh a stabilit că decizia de prorogare a fost luată cu scopul de a obstrucţiona Parlamentul şi, ca urmare, este ilegală şi nu îşi mai poate produce efectele. Judecătorii au inversat astfel un verdict dat anterior de o curte inferioară din Scoţia, dar şi de un tribunal din Anglia. Guvernul de la Londra a anunţat că va face recurs la Curtea Supremă, dar, pentru că nu a cerut suspendarea sentinţei actuale până la rejudecarea cazului, Parlamentul ar putea teoretic să îşi reia activitatea.
Joanna Cherry: Prorogarea este ilegală, ceea ce înseamnă că Parlamentul ar putea să îşi reia activitatea şi deputaţii scoţieni cer ca acest lucru să se întâmple imediat. Trebuie ca acest guvern minoritar să fie tras la răspundere pentru deciziile dezastroase care ne îndreaptă spre un catastrofal Brexit fără acord.

Reporter: A declarat la BBC Joanna Cherry, deputat al Partidului Naţional Scoţian. Recursul urmează să fie judecat marţea viitoare. Astăzi însă expiră termenul până la care guvernul va trebui să predea Parlamentului toate documentele şi conversaţiile private purtate pe email sau WhatsApp legate de decizia de prorogare. În cazul în care guvernul va respecta acest termen, deputaţii speră să descopere informaţii care să confirme că decizia de suspendare a fost luată pentru a împiedica Parlamentul să ţină sub observaţie executivul în această perioadă critică de dinainte de Brexit.
 


Etichete Dan VasiliuBrexitBoris Johnson

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live