Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

22 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1239
Comentează add

Reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la jumătatea misiunii lor, iar marţi au programată întâlnirea oficială cu premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta se întâlneşte cu delegaţia FMI

iulian-olescu

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Erik de Vrijer. Foto: Arhivă.

Delegaţia a avut luni întâlniri tehnice cu părţile implicate în derularea acordului de împrumut, respectiv a programului economic ataşat. 

Din discuţiile cu reprezentanţii industriei de medicamente şi servicii medicale a reieşit că experţii FMI susţin menţinerea finanţărilor publice şi pentru unităţile medicale private.

În plus, s-a discutat despre arieratele din sănătate şi despre necesitatea ca statul să-şi achite la timp facturile, mai ales în contextul intrării în vigoare din martie a unei directive europene în acest sens.

Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au avut apoi o întâlnire cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, fiind convenite ultimele detalii privind bugetul de stat pentru 2013, la finalul reuniunii fiind şi publicat pe siteul Ministerul Finanţelor proiectul legii bugetului de stat pentru acest an.

Discuţiile au continuat cu Federaţia Patronală a Companiilor de utilităţi din energie, principalul subiect fiind legat de măsurile privind impozitarea suplimentară a societăţilor de producţie, transport şi distribuţie.

Reprezentanţii acestora au declarat că la o primă vedere, noile măsuri vor determina o reducere a investiţiilor din energie.

Statul trebuie să se implice "mai mult în cofinanţarea proiectelor mari"

Şi preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, a spus că deşi aceste măsuri reflectă preocuparea guvernului pentru creşterea veniturilor la buget, ele ar putea avea un impact negativ asupra percepţiei României ca destinaţie de investiţii.

"Pentru nicio industrie nu e bine când auzi măsuri de pe o zi pe alta, dar cred că asta ţine mai mult de un lucru care este important în România, să ne dăm seama dacă vrem să avem investitori pe termen lung, care ne trebuie pentru o creştere economică, atunci trebuie să avem şi predictibilitate pe termen lung. Cred că trebuie să analizăm propunerile care sunt făcute, să înţelegem cum sunt întreprinderile afectate, dar, evident, asta ar putea să aibă un anumit impact despre cum este România văzută ca destinaţie pentru investiţii" afirmă Steven van Groningen.

Întâlniri cu reprezentanţii finanţatorilor internaţionali au avut şi membrii Consiliului întreprinderilor private mici şi mijlocii din România, la finalul discuţiilor, preşedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu, punctând principalele subiecte abordate.

"S-a pornit de la premisa că echilibrele macroeconomice s-au restabilit şi acum, pentru ca România să-şi relanseze economia, trebuie să stimulăm investiţiile. Un element s-a referit la faptul că statul trebuie să aibă o politică stimulativă, pentru ca privaţii să poată investi mai mult. Şi în această privinţă s-a discutat de eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. Al doilea palier s-a referit la faptul că trebuie să se amplifice absorbţia fondurilor structurale" spune Ovidiu Nicolescu.

Pentru creşterea gradului de absorbţie, soluţiile propuse de reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri sunt concentrarea pe proiecte mari, relevante pentru întreaga economie şi implicarea mai activă a statului în asigurarea cofinanţării.


Etichete Ovidiu NicolescuFMIBMSteven van GroningenVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live