Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alin Petrică

22 Aprilie 2022
Vizualizari: 522
Comentează add

Spania trimite încă 200 de tone de material militar în Ucraina, ceea ce înseamnă dublarea cantității de muniție și armament de până acum.

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a aflat în vizită la Kiev

alin-petrica

Premierul Spaniei a fost în orașul Borodnianca, distrus de armata Rusă. Foto: lamoncloa.gob.es/ Guvernul Spaniei.

Spania trimite încă 200 de tone de material militar în Ucraina, ceea ce înseamnă dublarea cantității de muniție și armament de până acum.

Este unul dintre lucrurile anunțate de premierul spaniol Pedro Sanchez la conferința comună ținută cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conferință ținută chiar la Kiev.


Corespondenţă din Spania - Reporter: Alin Petrică - Transportul de armament este încărcat pe celebra navă "Isabel", vedeta flotei militare spaniole, care se află deja în acest moment în Marea Baltică, în apropierea unui port polonez.

Pe lângă muniție și alte tipuri de arme, pe vapor se află și 30 de camioane militare și 10 vehicule ușoare. "Este cel mai mare transport și dublează tot ce am trimis până acum" - spune premierul Spaniei, avându-l în stânga sa pe Volodimir Zelenski.


Vizita la Kiev este un gest anunțat, însă poate fi considerată una surpriză, pentru că din motive de securitate ora și data nu fuseseră făcute publice. Jurnaliștii și publicul spaniol au aflat abia azi-dimineață, dintr-o postare făcută pe Twitter de premier, care spune că după 10 ore de călătorie cu trenul a ajuns în Kiev.

Postarea este însoțită de o filmare în care premierul este văzut mergând la pas printre ruinele din Borodianka, pentru că până la conferința comună acesta a mers în această localitate, unul dintre simbolurile distrugerilor provocate de armata rusă.

"Trebuie să investigăm acestei crime de război" - spune premierul Sanchez răspunzând la o întrebare despre impresia avută în acest oraș.

Adaugă și că Spania pune la dispoziția Ucrainei personal calificat în anchetarea acestor fapte, inclusiv 39 de detectivi criminaliști.


Președintele Zelenski a mulțumit pentru ajutorul spaniol, însă, ca în toate celelalte întâlniri pe care le-a avut, a cerut cele două lucruri pe care deocamdată Spania evită să le ofere: armament greu și embargo pe gazul și petrolul rusești.

"Trebuie să acționăm unit și puternic" - îi răspunde Pedro Sanchez, iar orice decizie trebuie luată în comun de toți membrii UE și la nivelul Uniunii - a mai spus acesta, repetând astfel refuzul oferit și acum fix două săptămâni, când Zelenski a vorbit în parlamentul de la Madrid.


În același timp cu premierul Pedro Sanchez a venit și omologul danez, doamna Mette Frederiksen.

De altfel, cei doi au avut atât programul cât și traseul oficial comune.


Spania a mai trimis până acum armament în Ucraina. 11 avioane au plecat dinspre Peninsula Iberică cu destinația finală Ucraina.


Etichete spaniakievucrainaborodiankacrime de razboipedro sanchezdanemarcavolodimir zelenskiMette Frederiksen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live