Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

16 Ianuarie 2018
Vizualizari: 683
Comentează add

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe, prima vizită a unui premier japonez în România.

Premierul Shinzo Abe a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis

radu-dobritoiu

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe, liderul nipon efectuând efectuând o vizită oficială la București. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.

Premierul Japoniei a sosit în România după ce a vizitat Ţările Baltice, Bulgaria şi Serbia. Din delegaţia premierului Shinzo Abe au făcut parte numeroşi oameni de afaceri interesaţi să îşi extindă colaborări cu parteneri din România.

După convorbirile cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Shinzo Abe a declarat că România este un partener crucial pentru Japonia, adăugând că a convenit cu preşedintele Klaus Iohannis ca între cele două ţări să existe o strânsă cooperare pentru a "menţine şi a consolida ordinea legii la nivel internaţional".

"România ocupă o poziţie geografică strategică în Europa şi constituie un partener crucial pentru Japonia, ţările noastre având la bază valori şi principii comune, precum libertatea, democraţia, drepturile omului, statul de drept", a afirmat Shinzo Abe, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Japoniei a arătat că discuţiile cu preşedintele Iohannis au vizat mai multe domenii, inclusiv domeniul securităţii.

"Este extrem de important faptul că domnul preşedinte şi cu mine avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreii de Nord şi considerăm că este necesar să se intensifice la maximum presiunea asupra acestei ţări. De asemenea, am putut confirma şi viziunea noastră comună în ceea ce priveşte importanţa rezolvării imediate a problemei răpirilor de cetăţeni. În condiţiile în care în societatea internaţională se instalează instabilitatea, este necesară o cooperare încă şi mai puternică ca până acum între Japonia şi Europa, în numele valorilor comune pe care le avem la bază. Din acest punct de vedere, Japonia sprijină Europa în unitatea şi coeziunea ei", a spus Shinzo Abe. El a precizat că discuţiile au vizat şi domeniul economic.

"Pentru economia României, subiectul cel mai important este consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid între Bucureşti şi Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' prin construirea magistralei 6 de metrou. Pentru a încuraja schimburile şi cooperarea la nivel de resursă umană, recent am decis ridicarea obligativităţii vizelor de intrare în Japonia pentru cetăţenii români şi sper că din ce în ce mai mulţi români vor veni să viziteze Japonia", a mai spus Shinzo Abe.

El a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru dezvoltarea relaţiilor politice, economice, culturale şi în toate celelalte domenii între Japonia şi România.

Shinzo Abe a menţionat că este prima sa vizită în România în calitate de premier al Japoniei, amintind că în urmă cu 35 de ani a venit în ţara noastră într-o vizită privată.

"Mă bucur că vizitez România în acest an al Centenarului Marii Uniri. (...) Îmi pare bine că am vizitat Grădina Japoneză din Bucureşti şi mulţumesc pentru primirea foarte călduroasă care mi s-a făcut în această ţară, în România. Am putut, de asemenea, să cunosc cultura română şi acest lucru este extrem de important pentru mine", a adăugat premierul Japoniei Shinzo Abe.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că relaţiile româno-japoneze vor fi ridicate la nivel de parteneriat strategic "în viitorul nu foarte îndepărtat".

"Astăzi, am fost de acord că împărtăşim aceleaşi valori şi obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum şi interese economice comune. În acest context, am decis împreună cu domnul prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca în viitorul nu foarte îndepărtat să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că vizita premierului japonez reprezintă un "moment istoric".

"Este prima vizită oficială pe care o întreprinde un prim-ministru al Japoniei în istoria relaţiilor româno-nipone şi prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018 atât de important pentru noi - anul centenar al României moderne. În acelaşi timp, este un context special. În acest an aniversăm cinci ani de la stabilirea Parteneriatului reînnoit între statele noastre, după ce anul trecut s-au împlinit 15 ani de la ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat. Tot anul s-au împlinit şi 100 de ani de la numirea primului trimis extraordinar al României în Japonia", a spus şeful statului.

El a precizat că discuţiile au arătat că relaţiile româno-japoneze au atins un nivel superior de maturitate, ceea ce va duce la intensificarea şi consolidarea şi mai mult a cooperării sectoriale, în toate domeniile.

Şeful statului a precizat că discuţiile au vizat şi dimensiunea economică a parteneriatului româno-japonez şi că a încurajat realizarea mai multor investiţii japoneze în România şi creşterea schimburilor comerciale.

Iohannis a menţionat că a discutat cu oficialul japonez şi despre dimensiunea culturală a relaţiilor dintre România şi Japonia, inclusiv despre Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

De asemenea, discuţiile au vizat colaborarea tot mai extinsă dintre Uniunea Europeană şi Japonia.

"L-am felicitat pe domnul prim-ministru pentru reuşita deosebită a finalizării recente a negocierilor Acordului de Parteneriat Economic dintre Uniune şi Japonia, care va avea un efect pozitiv, evident, şi asupra relaţiei cu România", a afirmat Iohannis.


El a mai spus că a discutat cu premierul nipon şi despre evoluţiile de actualitate din cadrul Uniunii, cu accent asupra procesului de relansare a proiectului european, dar şi despre Brexit.


Etichete Shinzo AbeShinzo Abe la Bucurestivizita Romania Shinzo Abe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live