Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

6 Februarie 2018
Vizualizari: 1848
Comentează add

Echipa românească Vlad Căpușan și Zsolt Torok au reușit ascensiunea faimosului vârf patagonian Cerro Torre, în premieră românească.

Premieră românească în alpinism: Doi alpiniști cuceresc vârful Cerro Torre

andreea-marin

Vlad Căpușan (stânga) și Zsolt Torok (dreapta) pe muntele Cerro Torre, de 3.128 de metri din Patagonia. Foto: www.facebook.com/zsolt.torok.75

Echipa românească Vlad Căpușan și Zsolt Torok au reușit ascensiunea faimosului vârf patagonian Cerro Torre, în premieră românească.

Cerro Torre, aflat în sudul Argentinei (Anzii Cordilieri), cu o înălțime de 3106 m, este considerat unul dintre cele mai inaccesibile obiective în alpinism din cauza verticalității și specificului ascensiunii.

Accesul și retragerea sunt dificile din cauza zonei inaccesibile.

Vânturile care ajung să bată cu peste 140 km pe oră rareori permit ascensiunea, iar, dincolo de dificultățile complexe ale traseului, se întâmplă ca ultimii 40 de metri să nu poată fi urcați din cauza surplombei de gheață (vestita ciuperca de gheață de pe Torre).

Ascensiunea vârfului Cerro Torre a fost reusită doar în 1974 - mult după marile explorări și cuceriri himalayene, ceea ce spune mult despre dificultatea acestui munte.


Vlad și Zsolt au parcurs peste 85km și peste 3200 m (df.n = diferență de nivel) în cele 7 zile petrecute pe munte.

Echipa românească a urcat în deschiderea traseului împreună cu o echipă din Statele Unite, iar celelalte echipe au urcat pe traseul croit de români și americani.

Secțiunile cele mai dificile - Elmo/ Head Wall/și vestita ultima lungime surplombată au fost trecute pe rând - în special ultima lungime cu o luptă grea de peste 8 ore. Românii au dormit o noapte sub vârf pentru a putea continua ascensiunea.

Condițiile din traseu au fost neașteptat de dificile, iar temperaturile foarte scăzute.

Ascensiunea pe Cerro Torre reprezintă o nouă pagina importantă în alpinismul românesc.

Declarație Zsolt Torok si Vlad Căpușan:

“După o ascensiune de peste șapte zile, am reușit să urcăm vârful Cerro Torre, considerat imposibil în urmă cu 40 de ani de exploratorii acelor vremuri. Prin determinare, muncă în echipă și efort continuu, am reușit să punem tricolorul, pentru prima data, pe acest gigant de granit!


Etichete Premieră românească în alpinism,alpiniști românicuceresc vârful Cerro Torrezsolt torokvlad capusanargentinaanzii cordilieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live