Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Iancu, Cluj

16 Ianuarie 2010
Vizualizari: 1524
Comentează add

Două transplanturi renale sunt efectuate cu ajutorul unui robot chirurgical.

Premieră medicală est-europeană la Cluj-Napoca

ciprian-iancu-cluj

O echipă internaţională de medici realizează sâmbătă, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, două operaţii în premieră est-europeană.

Intervenţiile sunt făcute cu ajutorul robotului medical cu patru braţe Da Vinci Si şi constă în prelevarea de rinichi de la donatori sănătoşi şi transplant la pacienţi bolnavi.

Echipa de chirurgi care efectuează operaţiile are în componenţă medici clujeni, dar şi străini, de la Universitatea din Los Angeles şi de la un institut din Barcelona.

Prima operaţie este un transplant de la mamă la fiică, pacienta fiind o fetiţă de 14 de ani din Iaşi, iar cea de-a doua este o femeie de 31 de ani din Petroşani care va primi rinichiul de la soacră.

Profesorul Mihai Lucan, coordonatorul echipei medicale, a declarat că este o operaţie dificilă, având în vedere că nu se îndepărtează un organ bolnav, ci trebuie scos un organ care să aibă toate funcţionalităţile necesare, în aşa fel încât în momentul transplantării să poată funcţiona la primitor.

"Operaţia trebuie să fie foarte atentă, disecţia trebuie să fie extrem de atentă, hemostaza şi modul de recoltare a elementelor anatomice caracteristice rinichiului trebuie să fie păstrate în totalitate, ca să putem repune rinichiul în funcţie la primitor", a spus Mihai Lucan.


Etichete medicinătransplantpremierăClujrobot chirurgical

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live