Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

9 Decembrie 2021
Vizualizari: 2090
Comentează add

Acord provizoriu pentru a prelungi cu zece ani, până în 2032, eliminarea tarifelor de roaming pentru comunicaţiile mobile între ţările din Uniunea Europeană.

Prelungirea până în 2032 a eliminării tarifelor de roaming în UE

florin-lepadatu

 Foto: arhivă Reuters

Statele membre UE şi negociatorii Parlamentului European au anunţat joi că au ajuns la un acord provizoriu pentru a prelungi cu zece ani, până în 2032, eliminarea tarifelor de roaming pentru comunicaţiile mobile între ţările din Uniunea Europeană, informează France Presse.


Începând din iunie 2017, Regulamentul privind serviciile de roaming a eliminat tarifele pentru călătorii din UE şi din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

De atunci, milioane de călători din UE au beneficiat de servicii de roaming la preţurile de pe piaţa naţională (Roam like at home), una dintre cele mai emblematice realizări ale pieţei unice a UE.

Iniţial, această eliminare urma să expire în luna iunie 2022, cu riscul de a vedea din nou cum cresc facturile la telefonia mobilă ale europenilor atunci când călătoresc pe continent.

"Prelungirea regulilor va garanta că oamenii pot continua să facă apeluri telefonice, să trimită mesaje text şi să navigheze pe Internet în timp ce călătoresc în alte state UE, fără a se teme că vor avea un şoc atunci când primesc factura de la operator", a precizat Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre, într-un comunicat de presă.

În plus, compromisul ajustează şi preţul maxim pe care operatorii europeni îl pot percepe între ei pentru utilizarea reţelelor lor de telecomunicaţii, pentru a garanta că regulamentul este sustenabil pentru operatorii din UE.

Potrivit Comisiei Europene, utilizarea datelor mobile s-a multiplicat de 17 ori pe parcursul verii anului 2019, comparativ cu vara lui 2016, anul de dinaintea eliminării tarifelor de roaming.

Regulamentul privind serviciile de roaming vizează cele 27 de state membre UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, însă nu şi Marea Britanie, ţară care a încetat definitiv să aplice regulile europene de la 1 ianuarie, notează Agerpres.


Etichete exclusiv onlinemobiltelefon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live