Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

6 Decembrie 2020
Vizualizari: 428
Comentează add

Alegeri parlamentare 2020

Precizări ale purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog

radiojurnal

Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, Foto: Arhiva/ mai.gov.ro

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie, ora 15:03) - Realizator: Mergem acum la MAI, vorbeşte purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Dajbog.


Monica Dajbog: În cele opt ore de la deschiderea secţiilor de vot nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice. Până la acest moment, au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale; în fiecare caz au fost demarate imediat cercetări. Până acum, 30 de sesizări nu s-au confirmat. Se efectuează cercetări cu privire la zece infracţiuni electorale. De asemenea, au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, 11 avertismente scrise şi amenzi în valoare de 85.000 de lei.
Permiteţi-mi să prezint şi câteva exemple relevante. Poliţiştii din Botoşani au fost sesizaţi cu privire la faptul că primarul unei localităţi distribuie diverse pachete alegătorilor. Se efectuează cercetări. La rândul lor, poliţiştii din Cluj efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot faţă de două persoane care au votat fără a avea acest drept.
Cu privire la aspectele semnalate în spaţiul public referitoare la faptul că la trei secţii de vot din capitală ar exista procese verbale semnate în alb, vă pot preciza că la acest moment poliţiştii bucureşteni efectuează verificări pentru stabilirea stării de fapt.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 de către un bărbat din judeţul Hunedoara cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze la o secţie de votare din municipiul Bistriţa. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul respectiv nu avea reşedinţă şi deci nici drept de vot în judeţul Bistriţa Năsăud. A fost sancţionat cu avertisment scris pentru alertarea falsă a autorităţilor. Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Suceava a sesizat poliţia cu privire la faptul că un alegător nu s-a conformat dispoziţiilor sale cu privire la exercitarea dreptului de vot, a bruscat şi a adresat injurii membrilor comisiei de votare. Precizez că dispoziţiile aveau legătură cu menţinerea ordinii în localul de vot. Alegătorul a fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 1.500 de lei. În zona unui local de vot din Bucureşti, o persoană a tulburat ordinea publică dându-şi jos şi masca de protecţie. Persoana în cauză a fost amendată cu 500 de lei pentru nepurtarea măştii şi cu 200 de lei pentru tulburarea liniştii publice. Tot în municipiul Bucureşti, în urma unei sesizări în care se semnala că în proximitatea unei secţii de votare din sectorul 2 este parcat un autoturism în care este afişată sigla unui partid politic, poliţiştii au stabilit că autoturismul avea într-adevăr pe interior, la loc vizibil, sigla partidului politic respectiv. Posesorul autoturismului a fost identificat şi sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 4.500 de lei.
La nivel naţional au fost înregistrate mai multe sesizări de continuare a propagandei electorale, prin intermediul reţelelor de socializare. Vă reamintesc că pentru această faptă se poate aplica o amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei.
O persoană din localitatea Paşcani a intrat cu material electoral în sediul unei secţii de votare, fiind sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru continuarea propagandei electorale şi cu 2.500 de lei pentru că nu a respectat nici măsurile pentru prevenirea şi combaterea fectelor pandemiei de COVID-19. Un bărbat din judeţul Vâlcea a fost amendat cu 3.500 de lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice şi nerespectarea măsurilor sanitare de protecţie individuală. Bărbatul s-a prezentat la secţia de votare fără a purta mască de protecţie, iar în momentul în care i-a fost oferită una la intrarea în secţie a devenit recalcitrant şi a tulburat odinea şi liniştea publică.
Au fost şi trei situaţii în care alegătorii şi-au fotografiat buletinul de vot în cabina de votare. Toţi trei au fost sancţionaţi.
În judeţul Prahova, la secţia de votare din localitatea Malu Roşu s-a produs un incendiu la coşul de fum. Procesul de votare a fost suspendat temporar, pentru a permite pompierilor să intervină, dar apoi a fost reluat votul fără probleme.
Pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului electoral, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a pus la dispoziţia unei secţii de votare din localitatea Florinta un generator până la remedierea efecţiunilor care apăruseră la sistemul de alimentare cu energie electrică.
Din păcate, de la începutul votului au fost înregistrate şi două decese şi opt cazuri medicale, două dintre persoane având nevoie de îngrijiri medicale la spital.
Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 18:00. Vă mulţumesc


Etichete alegeri parlamentare 2020maimonica dajbogvot(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live