Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END (continuare) Duminică, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Martie 2018
Vizualizari: 3341
Comentează add

"Precipitaţiile din timpul verii în România se vor reduce cu cel puţin 20% în următoarele decenii, iar temperatura anuală medie va creşte cu circa 4%."

"Precipitaţiile se vor reduce în România cu 20% în deceniile ce vin"

florin-lepadatu

 

Precipitaţiile din timpul verii în România se vor reduce cu cel puţin 20% în următoarele decenii, iar temperatura anuală medie va creşte cu circa 4%, dacă la nivel global emisiile de CO2 nu vor fi reduse în mod consistent, a afirmat, joi, Matthias Ludeke, cercetător la Institutul de Cercetare a Impactului Schimbărilor Climatice din Postdam.

"În România, mai ales în zona Mării Negre, avem o reducere a precipitaţiilor de vară, pronosticul este cât se poate de sigur.

Toate rezultatele modelelor noastre coincid.

Mai ales în România suntem foarte siguri, putem constata cu mare certitudine că precipitaţiile de vară se vor reduce cu cel puţin 20% până la finele următoarelor decenii dacă la nivel global emisiile de CO2 nu vor fi reduse în mod consistent.

Ce înseamnă asta?

Există variabile climatice diferite, precum precipitaţiile sau temperatura.

Există poate şi regiuni diferite în care cu o siguranţă şi certitudine diferite putem spune cum vor evolua lucrurile, însă în România putem susţine cu certitudine că, dacă nimic nu se schimbă, vor avea loc schimbări masive", a spus cercetătorul, la un simpozion dedicat schimbărilor climatice.

Potrivit acestuia, calculele globale actuale preconizează pentru România că, în cazul în care, la nivel global, emisiile nu vor fi reduse în mod esenţial, dacă lucrurile rămân ca acum, temperatura anuală medie va creşte cu circa 4%, iar temperatura de vară va creşte în mod proporţional.

"În scenariile cu emisii mari de CO2, la nivel anual precipitaţiile nu vor scădea atât de mult, sub 10%, însă vara vedem că avem o reducere extrem de mare a precipitaţiilor.

Se pare că vara vom avea ambele fenomene: o creştere mare a temperaturilor şi, în acelaşi timp, o reducere mare a precipitaţiilor în România, dacă nimic nu se schimbă.

Corelând aceste două date şi adăugând şi problema deşertificării, a secetei, pentru că avem o cantitate mai mică de precipitaţii - aceasta pare să fie problema principală în România", a subliniat acesta, informează Agerpres.


Etichete Exclusiv onlineprecipitaţiiploaie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live