Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

28 Octombrie 2019
Vizualizari: 3716
Comentează add

Mii de fosile ale vieţuitoarelor post-apocaliptice demonstrează că ''dacă nu ar fi existat asteroidul, oamenii nu ar fi evoluat niciodată'', relatează Reuters.

Prăbuşirea unui asteroid gigant a favorizat dezvoltarea omului

florin-lepadatu

 Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Foto: Ilie Pintea

Mii de fosile ale vieţuitoarelor post-apocaliptice demonstrează că ''dacă nu ar fi existat asteroidul, oamenii nu ar fi evoluat niciodată'', relatează Reuters.

Un depozit de fosile revelatoare, descoperite în centrul statului american Colorado, oferă detalii necunoscute anterior despre evoluţia mamiferelor în peisajul post-apocaliptic creat de impactul dintre un asteroid şi planeta noastră, în urmă cu 66 de milioane de ani, eveniment ce a anihilat trei sferturi din speciile de vieţuitoare, inclusiv dinozaurii.

Impactul asteroidului, care a pus capăt perioadei cretacice şi a deschis drumul spre perioada paleogenă, a condus la sfârşitul lumii aşa cum fusese până atunci şi la eradicarea dinozaurilor, cu excepţia descendenţilor lor zburători, a vieţuitoarelor care dominau oceanele, a unor importante nevertebrate marine şi a numeroase specii de plante.

Viaţa plantelor a fost, de asemenea, puternic afectată de catastrofa de mediu ulterioară prăbuşirii asteroidului cu circumferinţă de 10 kilometri în largul coastelor Mexicului de astăzi, noi forme evoluând pe parcurs.

După 150 de milioane de ani de subordonare în faţa dinozaurilor, mamiferele au dobândit supremaţia.

În cazul plantelor, acestea s-au diversificat în mod impresionant.

Nemaiexistând dinozauri care să le devoreze, mamiferele au înregistrat progrese considerabile pe scara evolutivă adoptând noi forme şi stiluri de viaţă şi preluând nişele ecologice rămase libere după dispariţia concurenţilor.

Evenimente evolutive puse în mişcare de extincţia în masă au condus mai târziu la apariţia liniei de primate şi la dezvoltarea maimuţelor, a maimuţelor mari şi, în cele din urmă, cu aproximativ 300.000 de ani în urmă, a speciei noastre, Homo sapiens.

Într-un interval de 700.000 de ani de la extincţia dinozaurilor, masa corporală a mamiferelor a devenit de o sută de ori mai mare în comparaţie cu cea a mamiferelor care trăiau imediat după evenimentul apocaliptic.

''Dacă nu ar fi existat asteroidul, oamenii nu ar fi evoluat niciodată'', a declarat Ian Miller, specialist în paleobotanică şi director al departamentului de ştiinţe ale pământului şi spaţiului de la Muzeul de Istorie Naturală şi Ştiinţe din Denver.

''Mesajul pe care aş vrea ca oamenii să îl înţeleagă de aici este că strămoşii lor timpurii - şi prin strămoşi ne referim la vieţuitoare îmblănite asemănătoare veveriţelor - îşi au originile în prima perioadă după dispariţia dinozaurilor'', a adăugat cercetătorul.  


Etichete Exclusiv onlinedinozauripreistorie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live