Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint, Chişinău

23 Iulie 2010
Vizualizari: 1720
Comentează add

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, afirmă că poziţia ţării sale faţă de statutul Kosovo nu se modifică, în 2008 parlamentul moldovean nerecunoscând independenţa provinciei.

Poziţia faţă de Kosovo "rămâne neschimbată"

mario-balint-chisinau

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Foto: Mediafax.

Decizia Curţii Internaţionale de la Haga în problema Kosovo nu lasă indiferentă nici conducerea Republicii Moldova, care de 20 de ani se confruntă cu diferendul transnistrean.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a subliniat însă că situaţiile din Kosovo şi Transnistria nu sunt identice din punct de vedere juridic.

În urmă cu două zile, premierul moldovean, Vlad Filat, declara într-un interviu pentru presa din Republica Moldova că semnarea acordului de pace dintre preşedinţii rus şi cel moldovean, Boris Elţîn şi Mircea Snegur, exact în urmă cu 18 ani, dovedeşte că micul război de nişă din Transnistria a fost între Moldova şi Rusia şi nu între Moldova din dreapta Nistrului şi cea din stânga, speriată de perspectiva unirii cu România.

Decizia Curţii de Justiţie de la Haga nu va influenţa în nici un fel negocierile în formatul 5+2.

  

Preşedintele Moldovei, Mihai Ghimpu, spune că războiul din Transnistria nu este identic cu cel din Kosovo.

Conflictul din Transnistria "este unul politic"

Potrivit lui Mihai Ghimpu, sunt lucruri diferite. "Kosovo înseamnă un conflict etnic. Conflict la noi este un conflict politic şi absolut nu are nimic. În Transnistria locuiesc 42% de români moldoveni, 28% ucraineni şi 23% de ruşi. Aşa că, nu pot fi comparate aceste două...Transnistria multe poate să ceară şi multe a cerut, dar norma internaţională în cazul dat, adoptată pentru Kosovo, nu are nimic comun cu conflictul pe care îl avem noi în Republica Moldova, şi noi cu Transnistria".

Mihai Ghimpu a adăugat că "la noi conflictul este moldo-rus, confirmat prin acordul semnat de Mircea Snegur şi Boris Elţîn şi hotărârea CEDO în cazul Ilaşcu a Curţii Europene".

De asemenea preşedintele interimar al Republicii Moldova a precizat că îi pare rău că "poziţia statului în această problemă este deja expusă".

La câteva zile de la declararea independenţei provinciei Kosovo, în 2008, parlamentul moldovean de atunci, dominat de comunişti, adopta o rezoluţie prin care spunea că Republica Moldova nu va recunoaşte independenţa provinciei secesioniste sârbe.

Preşedintele Mihai Ghimpu spune, la doi ani de la acea rezoluţie, că poziţia Republicii Moldova faţă de Kosovo rămâne neschimbată.


Etichete Republica MoldovaKosovoHagaMihai Ghimpu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live