Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 22 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

20 Iulie 2015
Vizualizari: 1407
Comentează add

Sergentul Jon Meadows, veteran al războaielor din Irak și Afganistan, este autorul unei expozioţii de pictură şi sculptură care surprinde scene dramatice din timpul conflictului.

Poveşti de război din Afganistan şi Irak, sculptate de un veteran american

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Sergentul Jon Meadows, sculptor şi pictor. Foto. Doina Saiciuc.

Fostă fabrică de torpile și stație navală a SUA, Torpedo Factory, din orașul vechi al Alexandriei, a devenit în seprembrie 1974 un centru faimos de artă, care găzduiește mai mult de 82 de studiouri artistice, 6 galerii și două ateliere cu 165 artiști ai artelor vizuale.

Centrul de artă Torpedo Factory este întotdeauna plini de iubitori de artă.

Într-unul dintre studiouri expune săptămîna aceasta, în sculpură și pictură, tulburătoarele sale experiențe de război, sergentul Jon Meadows, veteran al războaielor din Irak și Afganistan.

În ianuarie 2013, sergentul Meadows a suferit o traumă în zona frontal-lobală a creierului, care i-a afectat memoria dar nu și pe cea emoțională.

Acum el are 46 de ani, dar crede că are, în continuare, 42.

Reîntors în 2013 acasă, în SUA, Jon și-a început călătoria în lumea artei, ajutat de organizația ImpArt, care îi conectează pe militarii răniți în războaie cu lumea artelor vizuale, pentru a-i ajuta să se vindece, cel puțin emoțional.

Jon are atât de multe și dramatice povești de spus și le spune cu atâta talent în sculpturi și picturi, încît și-a uimit nu numai medicii ci și profesorii de artă.

"Vocea unui soldat". Fotograf: Doina Saiciuc.

 

Sergentul american Jon Meadows este autorul unei expoziţii inedite, care surprinde scene din timpul războiului din Afganistan şi Irak, conflicte la care a participat. Fotograf: Doina Saiciuc.

Posted by România Actualităţi on Monday, July 20, 2015

L-am rugat pe sergentul artist Jon Meadows să pună, pentru Radio România, în cuvinte, emoțiile descrise în sculpturi.

Jon Meadows: Sculpturile ies pur și simplu din mine, se cer afară, tot ce simt iese afară din mine și se așează în sculpturi . Odată ce încep să iasă din mine, pur și simplu curg una după alta. Văd o imagine de viață, ea este scursă din viața reală și din momentul în care încep să o revăd, se traduce într-o pictură sau sculptură. O scenă de război, sau un soldat pe care l-am văzut murind pe o stîncă.... sentimentul pe care l-am avut atunci, se scurge înafară.

Reporter: Unde ați servit în armată?

Jon Meadows: Am servit în Afganistan și în Irak.

Reporter: Câți ani aveți?

Jon Meadows: 42

Imediat, cineva din anturajul sergentului artist vine și îmi spune: A uitat. Are 46. Da, Jon Meadows a fost serios rănit în zona frontal-lobală a creierului.

Reporter: Când vă priviți lucrările, retrăiți ceea ați trăit în război?

Jon Meadows: Nu chiar. Pentru mine înseamnă vindecare. Faptul că oamenii pot înțelege prin ce trec soldații în război, că alți soldați se pot identifica cu lucrările mele și poate că ele îi pot vindeca și pe ei, înseamnă pentru mine vindecare. Faptul că cineva care nu-și poate imagina cum este în război poate înțelege prin ce trec soldații, faptul că oamenii pot vedea prin ce trec, emoțional, soldații, este o bucurie pentru mine și mă ajută. Asta am dorit. Ca publicul să poată vedea, să poată simți.

Reporter: Este un mesaj principal aici sau sunt mai multe mesaje?

Jon Meadows: Este un mesaj de vindecare interioară, de vindecare față de imaginile pe care le-ai văzut acolo.

Reporter: Cum pare viața cotidiană aici?

Jon Meadows: Câteodată este greu că nu mă mai aflu în miezul războiului. Războiul este o viață diferită. Este atâta adrenalină acolo, viața are un scop diferit acolo, o cale diferită, iar cînd te întorci acasă toate acestea au încetat și nu știi ce să faci cu tine și cu adrenalina din tine. Eu unul mi-am transferat-o în artă. Este fantastic și mă menține acolo unde ar trebui să fiu. Îmi ajută sufletul. Mă vindecă.

Reporter: Asum că suntețim mândru că v-ați servit națiunea.

Jon Meadows: O da, sunt foarte mîndru. Cu adevărat foarte mândru. Aș face-o din nou dacă ar trebui.

Reporter: Au fost mulți vizitatori în expoziția dumneavoastră? Ce v-au spus oamenii?

Jon Meadows: Îmi spun cât sunt de mișcați de lucrări, că văd o mare emoție în ele, văd expresiile soldaților și spun că simt cu adevărat cele ce văd. Ceea ce mă face să mă simt foarte bine. Peter, un prieten de-al meu, a venit și a stat mult cu mine în expoziție. A servit în Afganistan, unde a fost rănit. Îi plac foarte mult lucrările mele și vrea să vadă mai mulți soldați, în mai multe scene, sculptați. A mai venit astăzi un soldat care a servit peste ocean. A fost mișcat, cu adevărat mișcat, de cele ce a văzut. Ar vrea să se vindece și el făcînd artă. 


Etichete Exclusiv OnlineSUAAlexandriaartăsculpturăpicturăTorpedo Art Factorysergentul Jon Meadowsveteran al războiului din Irak şi Afganistanvindecare prin artăvernisaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live