Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Miercuri, 01 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

15 Noiembrie 2009
Vizualizari: 1399
Comentează add

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici au început la 15 noiembrie Postul Naşterii Domnului

Postul Crăciunului - 40 de zile de înţelegere a unui Dar

remus-radulescu

 

În marile tradiţii religioase ale lumii, omul mulţumeşte lui Dumnezeu prin sacrificii. Postul este sacrificiul personal cel mai la îndemână.

În tradiţia creştină el a devenit principala formă de devoţiune prin care se arată recunoştinţa faţă de iubirea divină. Dar această jertfă nu-i este necesară lui Dumnezeu, ci omului.

Prin post, prin exerciţiul înfrânării, omul redevine stăpân pe el însuşi. Asta pentru că cine poate să renunţe pentru o vreme la propriile plăceri şi obişnuinţe reuşeşte să-şi ţină în frâu poftele.

Este vorba,de fapt, de o recuperare a nobleţei. Omul nobil este cumpătat, răbdător, îngăduitor, este om de omenie. Calităţile acestea nu se cultivă decât prin renunţare. Renunţi la egoism, la capricii. Nu-i uşor. E nevoie de un exerciţiu.

Postul exersează voinţa în privinţa celei mai frecvente şi vitale activităţi umane: hrănirea. Se renunţă la anumite alimente pentru a fi stăpânită pofta de a mânca. În perioada de post, credincioşii mănâncă numai alimente de origine vegetală, renunţând la cele de origine animală.

De la hrană se merge mai departe la stăpânirea instinctelor primare, şi a gândurilor rele. Şi aşa omul devine mai bun. Îmbunătăţirea vizată de post, nu este orientată, însă, exclusiv spre om.

Creştinul posteşte nu ca să ajungă la performanţe comportamentale, ci dedică renunţarea, sacrificiul personal lui Dumnezeu. Aşa se apropie de El, Îl înţelege ceva mai mult.

Postul Crăciunului este de aceea timpul înţelegerii gestului dumnezeiesc de a dărui lumii pe Fiul Său născut om într-o peşteră. Renunţării divine i se răspunde pe măsura puterii omeneşti cu renunţarea postului. 


Etichete post,credintaCraciun

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live