Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Populația UE, în creștere

507 milioane 400 de mii – este numărul de locuitori din Uniunea Europeană, arată datele Biroului European de Statistică.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 16 Iulie 2014, 12:21

Uniunea Europeană a început anul cu aproape 2 milioane de locuitori mai mult decât la 1 ianuarie 2013.

Potrivit statisticii europene, creșterea este rezultatul spor natural al populației, cu alte cuvinte al numărului mai mare de nașteri decât cel al deceselor, dar mai ales al fluxului migrator de 700 de mii de persoane.

Datele centralizate de Eurostat arată că în în 2013, s-au născut peste 5 de milioane de bebeluși în întreaga Uniune. Natalitatea a scăzut însă faţă de 2012, de la 10,4 la 10 nașteri la mia de locuitori.

Cei mai mulţi copiii s-au născut Irlanda (15 nou născuţi la mia de locuitori), în Franta si Marea Britanie (12,2 la mie). La polul opus stau Portugalia ( cu 7,9 nou născuţi la mia de locuitori), Germania, Grecia si Italia (cu 8,5 la mie fiecare), dar și România ( 8.8 la mie).

Audio: Populația UE, în creștere.

Țara noastră se află în schimb în topul țărilor cu cele mai mari rate ale mortalității. A fost raportată o medie de 12,4 de decese la mia de locuitori. În fața României se află doar Bulgaria , Letonia si Lituania. Cele mai mici rate ale mortalității au fost înregistrate în Cipru, Irlanda si Luxemburg.

Grafic: Evoluția populației în UE. Sursa: Eurostat.

În privinţa fluxului migrator, cele mai mari niveluri au fost înregistrate în Luxemburg (19 la mia de locuitori), care devanseaza cu mult Malta (+7,6 la mie) si Suedia (+6,8 la mie).
În total, în 2013 populatia a crescut ca număr în 15 state ale Uniunii Europene, în special în Luxemburg, Malta, Suedia, Austria, Marea Britanie si Danemarca. În schimb, a scazut în 13 state, precum Letonia, Lituania, dar si în Grecia, Portugalia, Spania sau Bulgaria şi România.

EUROSTAT - populația UE

Potrivit Eurostat, Germania rămâne ţara cu cei mai mulţi locuitori, aproape 81 de milioane la 1 ianurie anul acesta, urmată de Franţa, aproape 66 de milioane, şi Marea Britanie, 64 de milioane. Mai depăşeşte pragul de 60 de milioane de locuitori doar Italia.

Statistica europeană cuprinde date şi despre populaţia din ţările candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Conform informaţiilor, dacă ar fi stat membru, cu o populaţie de peste 76 de milioane de locuitori, Turcia ar fi a doua ţară ca mărime din Uniunea Europeană.