Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ponderea energiei din resurse regenerabile în consum în UE, la 15%

Ponderea energiei din resurse regenerabile în consum a ajuns în Uniunea Europeană la 15%, arată cele mai noi date ale statisticienilor.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 11 Martie 2015, 09:35

Ultimul set de date de profil face referire la anul 2013, când, informează Oficiul Europeand e Statistică, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final a crescut spectaculos faţă de nivelul anterior, de 8,3%, înregistrat în anul 2004.

Mai mult, potrivit Eurostat, sunt state membre care deja îndeplinesc ţintele vare le revin, până în anul 2020. Este vorba de Bulgaria, Estonia şi Suedia.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Alte ţări sunt foarte aproape de reuşită: Lituania, Italia şi…România sunt statele care sunt la doar 0,5% de obiectiv, arată Eurostat.

Într-un astfel de clasament, Marea Britanie, la aproape 10% de obiectiv, Olanda, Franţa şi Irlanda, toate cu peste 8 puncte procentuale sub valorile pe care trebuie să le atingă, ocupă ultimele locuri.

Eurostat aminteşte că Strategia Europa 2020 are şi un sub-capitol referitor la ponderea pe care au combustibilii obţinuţi din surse regenerabile.

Suedia este singura ţară care în 2013 şi-a atins deja ţinta, cu nu mai puţin de 16,7% din combustibilul folosit la transport obţinut din surse verzi.

Finlanda nu este departe, în vreme ce România este spre coada unui astfel de clasament.

Sursele regenerabile de energie sunt cele termale şi fotovoltaice, solare, geotermale, biomasă şi energie obţinută din apă şi vânt, hidro, respectiv surse eoliene.

Generic, Uniunea Europeană vrea ca până în 2020, procentajul energiei din surse regenerabile în consum să ajungă la 20%.

Fiecare stat are însă o cotă anume pe care trebuie să o atingă, în funcţie de diferite citerii, printre care potenţial în domeniu şi performanţe economice.

În fine, astfel de iniţiative fac parte dintr-un efort mult mai complex, global, de contracarare a efectelor devastatoare pe care le are încălzirea climei.

Recent, miniştrii europeni ai mediului au anunţat că au ajuns la un acord care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

Uniunea Europeană este primul actor important care îşi definitivează poziţia, iar angajamentul formal va fi trimis la Naţiunile Unite înainte de summitul de la sfârşitul anului de la Paris, considerat al ultimei şanse.