Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 August 2019
Vizualizari: 5653
Comentează add

Poluarea atmosferică poate fi la fel de riscantă pentru sănătatea plămânilor ca fumatul unui pachet de ţigări pe zi, conform unui studiu recent.

Poluarea atmosferică, la fel de riscantă ca fumatul !

florin-lepadatu

 Nor roşu deasupra Galaţiului. Foto: Maria Măndiţă

Poluarea atmosferică poate fi la fel de riscantă pentru sănătatea plămânilor ca fumatul unui pachet de ţigări pe zi, conform unui studiu recent, potrivit Agerpres.

O echipă de cercetători americani a analizat modul în care expunerea la patru poluanţi importanţi a afectat sănătatea plămânilor în cazul a peste 7.000 de adulţi cu vârste între 45 şi 84 de ani, din şase zone din Statele Unite.

Oamenii de ştiinţă au evaluat nivelul a patru poluanţi - particule fine, oxizi de azot, carbon negru şi ozon - din mediul exterior, în raza de domiciliu a participanţilor şi au analizat totodată gradul de deteriorare a plămânilor acestora.

Bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare - emfizemul, boala pulmonară obstructivă cronică, bronşita cronică şi astmul - reprezintă a treia cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial.

Participanţii la studiu au fost monitorizaţi timp de zece ani şi s-a descoperit că expunerea pe termen lung la cei patru poluanţi este asociată cu o creştere a riscului de emfizem.

În zonele în care existau concentraţii ridicate de ozon la nivelul solului, cercetătorii au descoperit o creştere a riscului de emfizem aproape egal cu cel reprezentat de fumatul unui pachet de ţigări pe zi timp de 29 de ani.

Ozonul de la nivelul solului este produs atunci când radiaţiile ultra violete interacţionează cu poluanţii rezultaţi din arderea combustibililor fosili, proces accelerat de valurile de caniculă.

Concentraţia de ozon la nivelul solului va continua să crească în cazul în care nu vor fi luate măsuri pentru reducerea emisiilor rezultate în urma arderii combustibililor fosili şi stoparea schimbărilor climatice, au estimat autorii studiului. 


Etichete Exclusiv onlinepoluare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live