Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

18 Aprilie 2010
Vizualizari: 3237
Comentează add

Lech Kaczynski, alături de soţia sa, Maria, a fost îngropat în cripta catedralei Wawel, locul unde odihnesc regii şi eroii naţionali ai Poloniei.

Polonia și-a luat rămas bun de la preşedinte Polonia și-a luat rămas bun de la preşedinte - Conține audio Polonia și-a luat rămas bun de la preşedinte - Conține galerie foto

ionut-dragu

Mii de polonezi au venit din toate zonele ţării pentru a lua parte la funeraliile cuplului prezidenţial Lech şi Maria Kaczynski. Foto: AFP.

Polonia și-a luat rămas bun de la preşedintele Lech Kaczynski, decedat în urmă cu o săptămână într-un accident aviatic pe teritoriul Rusiei.

Mesa funebră în memoria preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a soţiei sale Maria s-a desfăşurat la bazilica Sfânta Maria din Cracovia, unde aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat în oraş, pentru a urmări funeraliile.

Președintele și soția sa se odihnesc lângă regii şi eroii naţionali ai Poloniei

Dupa slujba funerară de la biserica Sfânta Maria, preşedintele, alături de soţia sa, Maria, a fost îngropat în cripta catedralei Wawel, locul unde odihnesc regii şi eroii naţionali ai Poloniei.

 

În catedrala Wawel au fost înmormântați monarhii polonezi începând din secolul al XIV-lea.

 

Lideri ai lumii nu au putut ajunge la Cracovia din cauza erupţiei vulcanului islandez

 

Funeraliile de stat au avut loc în prezența unui cerc restrâns de lideri străini, în condiţiile în care numeroase delegaţii au fost nevoite să-şi anuleze participarea din cauza restricţiilor de zbor din spatiul aerian european, potrivit trimisului nostru, Gabriel Klimowicz.

 

Au fost nevoiţi să renunţe la călătorie preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum şi prinţul Charles al Marii Britanii şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a fost prezent la ceremonie.

 

România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.

 

În România, zi de doliu național

În semn de respect pentru evenimentele din Polonia, guvernul României a decis să decreteze zi de doliu naţional pe 18 aprilie.

Drapelul a fost arborat în bernă, iar posturile naţionale de radio şi de televiziune au obligaţia de a-şi adapta programul "în mod corespunzător".

Ultima dată când în România a fost decretat doliu naţional pentru o personalitate străină a fost în 8 aprilie 2005, la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea.

Emisiune specială la Radio România Actualități

Audio: Postul nostru de radio a difuzat o emisiune specială intitulată "Polonia, un prieten în doliu", care a inclus transmisiuni de la funeralii.

Ceremonia de la Cracovia a fost precedată sâmbătă de o altă ceremonie în memoria celor 96 de victime ale catastrofei aeriene de acum o săptămână.

Peste o sută de mii de polonezi s-au adunat în piaţa Pilsudski din Varşovia la slujba oficiată în memoria preşedintelui Lech Kaczynski şi a celorlaltor 96 de victime ale accidentului aviatic de la Smolensk.

Înaintea începerii liturghiei, au luat cuvântul mai mulţi oficiali, între care şi premierul Donald Tusk.

El a declarat că dispariția celor 96 de oameni este cea mai mare tragedie din istoria Poloniei, după cel de-al doilea Război Mondial.


Etichete Polonia: al doilea KatynLech KaczynskiMaria KaczynskiPoloniafuneraliiînmormântaresicriecoloanăoficiali

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live