Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

8 Octombrie 2010
Vizualizari: 1379
Comentează add

Parlamentarii doresc ca legea pensiilor să sufere mai multe modificări, nu doar cele referitoare la vârsta de pensionare a femeilor, aşa cum a cerut preşedintele.

Politicienii vor mai multe modificări la legea pensiilor

bogdan-isopescu

Camera Deputaţilor. Foto: Agerpres.

După ce preşedintele Traian Băsescu a decis să întoarcă actul normativ în Parlament, discuţiile s-au mutat pe cât anume din lege va fi modificat, doar vârsta de pensionare a femeilor, cum a cerut preşedintele, sau şi alte aspecte din lege, cum doreşte opoziţia.

Lucrurile sunt încă neclare în legătură cu mandatul pe care PD-L îl va avea la Cotroceni sau cum se va poziţiona în Parlament în legătură cu legea pensiilor, dacă va fi sau nu operată o diferenţiere între vârsta de pensionare pentru femei - 63 şi cea pentru bărbaţi - 65.

Neclaritatea vine din faptul că avem, pe de o parte, solicitatea şefului statului, de care PD-L ţine seama şi pe de altă parte, opinia guvernului, spusă în această dimineaţă de Emil Boc, la Braşov.

"Viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstelor de pensionare. În consecinţă, în următorii ani, Parlamentul este suveran să ia această decizie de oportunitate pentru 2030", a declarat premierul.

Cu alte cuvinte, putem spune că operarea unei diferenţieri acum în legea pensiilor este doar o amânare politică, o amânare de imagine, dar şi aici ne contrazice cineva din PD-L, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

"Amânăm o decizie inevitabilă. Am spus că la ora actuală, în Europa se discută de egalitatea de gen. Dacă peste cinci ani se schimbă abordarea politică în Uniunea Europeană, cu siguranţă vor fi alte date, dar la ora actuală eu vă spun foarte clar că avem posibilitatea să mergem cu o vârstă diferenţiată", a declarat Ioan Botiş.

O decizie finală nu a fost luată încă în PD-L, Elena Udrea declara că se va merge pe ideea şefului statului, în timp ce o parte din democrat liberali spun că trendul european este altul.

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, susţine că decizia se conturează în favoarea diferenţierii vârstelor de pensionare.

Cât despre intenţia opoziţiei de a modifica mai mult la Legea pensiilor decât articolul referitor la vârste, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, spune că nu se poate, însă invită opoziţia să fie prezentă în Parlament, pentru a nu mai exista suspiciuni de fraudă.  

Legea pensiilor va fi dezbătută la Cotroceni

Legea pensiilor este unul din subiectele pe care le vor discuta luni liderii principalelor partide politice la Cotroceni, cu şeful statului.

Traian Băsescu le-a trimis astăzi preşedinţilor partidelor parlamentare o scrisoare prin care îi invită la consultări.

Liberalii, conservatorii şi membrii UDMR au anunţat că nu se vor prezenta la discuţii, în timp ce PSD va decide ce face luni dimineaţă.


Etichete Legea pensiilorconsultăridezbateriEmil BocIoan Botiş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live