Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

21 Octombrie 2012
Vizualizari: 1622
Comentează add

Între Mitt Romney şi Barack Obama nu există diferenţe majore în ceea ce priveşte viziunea asupra politicii externe, consideră experţii citaţi de AFP.

Politica externă, dezbătută de candidaţii la preşedinţia SUA

cristina-ghioca

Mitt Romney (stânga) şi Barack Obama (dreapta). Foto: Agerpres.

Cei doi adversari în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama şi Mitt Romney, se vor confrunta luni într-o ultimă dezbatere televizată pe teme de politică externă, dar, în ciuda încercării lor de a se contra pe acest subiect, nu există diferenţe semnificative între punctele lor de vedere, consideră mai mulţi experţi citaţi de AFP.

Problematica politicii externe, spre deosebire de cea economică, nu este în mod tradiţional un element decisiv în conturarea opţiunii alegătorilor americani, în istoria alegerilor prezidenţiale americane singurele excepţii fiind eşecul lui Jimmy Carter în anul 1980, în timpul crizei ostaticilor din Iran, dar şi succesul lui George W. Bush, care e profitat în anul 2004 de succesul războiului din Irak.

Dacă va fi reales, preşedintele Barack Obama, pragmatic pe scena internaţională în ciuda ambiţiilor sale iniţiale, ar urma să ducă mai departe "războiul secret" împotriva Al-Qaida şi să privilegieze diplomaţia în celelalte dosare de politică externa, Orientul Mijlociu urmând să fie chestiunea arzătoare, estimează mai mulţi analişti de politică externă.

În aşteptarea dezbaterii, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Obama, Ben LaBolt, consideră că actualul "preşedinte s-a ţinut de cuvânt şi a pus capăt în mod responsabil războiului din Irak, a acţionat împotriva Al-Qaida, a deschis calea încetării războiului din Afganistan şi a restabilit alianţele în lumea întreagă".

Obama, "un pragmatic"

Dar cei patru ani ai primului său mandat au fost marcaţi şi de eşecuri, cum ar fi lipsa evoluţiilor în conflictul israeliano-palestinian, proasta gestiune a evenimentelor haotice în ţările "Primăverii arabe", ezitările faţă de Iran şi Coreea de Nord, dar şi relaţiile cu Rusia şi China, care continuă să fie încordate.

În viitorul mandat, Barack Obama "va fi puţin mai avizat asupra a ceea ce o mână întinsă adversarilor SUA ar putea să aducă, după un prim mandat în care unele dintre speranţele sale nu s-au concretizat", consideră M. Inderfurth, expert al centrului de studii CSIS din Washington.

În opinia lui Justin Vaisse, analist la Institutul Brookings şi autor al cărţii "Barack Obama şi politica sa externă", "Obama nu aparţine unei anumite şcoli de gândire, el este un adevărat pragmatic", care se va implica în Orientul Mijlociu numai dacă va fi constrâns să o facă şi va continua orientarea economică şi militară către zona Asia-Pacific.

Mitt Romney, promite restabilirea prestigiului american în lume

De la începutul campaniei electorale, adversarul său, republicanul Mitt Romney, promite restabilirea prestigiului american în lume după preşedinţia "pasivă" a lui Barack Obama şi încearcă să schimbe imaginea pe care actualul preşedinte şi-a creat-o, punând în prim plan mai ales strategia administraţiei democrate faţă de dosarul nuclear iranian.

Astăzi, "Iranul este cu patru ani mai aproape de bomba nucleară", a afirmat candidatul republican în timpul ultimei dezbateri.

Strategia lui Barack Obama în Orientul Mijlociu "este pe cale să se spulbere sub ochii noştrii", a adăugat el, acuzându-l pe actualul preşedinte că a "abandonat" Israelul şi că nu a acţionat în Siria.

Dar tirul lui Romney împotriva lui Obama se bazează cel mai mult pe atacul împotriva consulatului american la Benghazi, soldat cu moartea ambasadorului american şi a încă trei diplomaţi, el reproşându-i şi faptul că a calificat tardiv acest atac drept un act terorist.

Din opiniile cu privire la politica externă nu putea să lipsească Rusia, candidatul republican promiţând că va apăra tinerele democraţii europene de "umbra" Moscovei.

El a afirmat că "nu va exista deloc flexibilitate" faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, în problema scutului antirachetă din Europa, după ce Barack Obama îi spusese în luna aprilie preşedintelui rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, că va fi mai flexibil pe această temă dacă va fi reales la Casa Albă pe 6 noiembrie, discuţia fiind surprinsă de un microfon uitat deschis.

Viziune similară asupra misiunilor armatei

Dar, sub masca unor poziţii partizane, cei doi adversari par să împărtăşească o viziune similară asupra misiunilor armatei americane, iar per ansamblu poziţiile lor nu diferă în mod semnificativ.

Indiferent că este vorba despre Iran, Afganistan sau Primăvara arabă, Mitt Romney îl atacă constant pe Barack Obama, dar de fapt "diferenţele dintre ei sunt minime", punctează Gordon Adams, profesor la American University din Washington.

El reaminteşte că Mitt Romney nu contestă calendarul tranziţiei din Afganistan, nici atacurile cu drone în Pakistan, iar când promite că îi va ajuta pe rebelii sirieni, nu propune numic altceva decât ceea ce se face în prezent.

"Lumea lui Romney este o lume a lui Bush care nu s-a schimbat foarte mult", consideră la rândul său Justin Vaisse, subliniind că acesta s-a înconjurat de câţiva veterani ai aripii neoconservatoare a partidului republican şi de consilieri mai moderaţi şi de multe ori face referire la politica "păcii prin forţă" a fostului preşedinte Ronald Reagan.

"Romney vrea să pară mai ferm, mai intransigent", continuă Justin Vaisse, "dar acest ton nu se traduce în propuneri concrete care să se diferenţieze de ceea ce a făcut deja administraţia" actuală, concluzionează el.


Etichete Alegeri prezidenţiale SUA 2012analizăpolitică externăviziuneIrakBarack ObamaMitt RomneyPrimăvara arabăOsama bin Laden

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live