Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

12 Decembrie 2020
Vizualizari: 220
Comentează add

PNL, USR PLUS şi UDMR - discuţii oficiale privind formarea unui nou guvern

amalia-bojescu

  Foto: gov.ro.

PNL, USR PLUS şi UDMR, partide care vor alcătui viitoarea coaliţie de guvernare, încep, astăzi, discuţiile oficiale privind formarea unui nou executiv.
 
Potrivit declaraţiilor din ultimele zile, se doreşte cât mai repede definitivarea unui program de guvernare, iar după învestirea Parlamentului, să fie votat şi un nou cabinet, până la Crăciun. 
 
Reporter: Amalia Bojescu - Discuțiile oficiale se vor axa pe trei direcții: armonizarea punctelor de vedere în privința elaborării unui program de guvernare, structura viitorului cabinet, dar și împărțirea funcțiilor în noul legislativ.
 
USR PLUS vrea o colaborare corectă și spune că va negocia astfel încât mandatul reformist dat de alegători să se regăsească semnificativ în programul și structura guvernului.
 
Şi UDMR susține o guvernare de centru-dreapta și dorește o armonizare a programelor fiecărei formațiuni, pentru a rezulta un document coerent de guvernare. În privința structurii noului cabinet, există intenția de a construi un guvern cât mai suplu, care să aibă 16 ministere, la fel ca cel actual, sau 18, iar numărul de portofolii să fie în funcție de procentul obținut de fiecare partid la alegerile de duminică.
 
Dacă guvernul va fi format din 18 ministere, PNL va primi 10, USR PLUS 6, iar UDMR  2.
 
Negocierile se anunță dificile, întrucât liberalii nu sunt dispuși să renunțe la mai multe ministere, cum sunt Finanțele, Justiția, Transporturile, Dezvoltarea și Fondurile Europene, iar USR PLUS vizează unele dintre aceste portofolii, printre care Finanţele, Justiția și Transporturile.
 
Pentru UDMR se vehiculează Sănătatea, Cultura sau Mediul, domenii pe care le-a mai gestionat, însă Uniunea ar dori și alte portofolii.
 
La pachet cu guvernul se negociază și conducerea Parlamentului.
 
Şefia Camerei Deputaților a fost deja revendicată de liberali, dar este dorită și de Alianța USR PLUS, care ar putea prelua însă conducerea Senatului.
 
Negocierile ar trebui finalizate în două zile, înainte de consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.
 
(PH)
 

Etichete guvernnegocieriPNLUSR PLUSUDMR(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live