Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 August 2019
Vizualizari: 396
Comentează add

Aproape 19.000 de persoane acuzate de omor, viol, furt sau trafic de droguri au fost eliberate în baza Legii recursului compensatoriu.

PNL: Sesiune parlamentară pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu

radiojurnal

  Foto Arhiva/ Agerpres

Aproape 19.000 de persoane acuzate de omor, viol, furt sau trafic de droguri au fost eliberate în baza Legii recursului compensatoriu.
 
Statistica a fost obţinută de liberalul Florin Roman în urma unei interpelări adresate Ministerului Justiţiei şi vizează perioada de la momentul intrării în vigoare a legii - octombrie 2017 - şi până în iunie, anul acesta.
 
De altfel, PNL a cerut o sesiune parlamentară extraordinară de urgenţă pentru abrogarea acestei legi prin care li se reduc pedepsele deţinuţilor închişi în condiţii improprii.
 
Cei mai mulţi dintre cei eliberaţi pe baza recursului compensatorie -aproximativ 5.500, sunt condamnaţii pentru furt şi tâlhărie.
 
Iar din totalul celor eliberaţi, aproximativ 1.300 au recurs din nou la aceleaşi fapte şi au ajuns iarăşi după gratii.
 
Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată în guvernul tehnocrat Cioloş în urma numeroaselor reclamaţii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind condiţiile din penitenciarele româneşti, a fost depusă cu modificări în Parlament de guvernul Grindeanu şi adoptată cu alte ajustări prin votul dat de PSD, ALDE şi UDMR.
 
Dacă iniţial era vorba de scăderea a trei zile pe lună pentru condiţii improprii, adică mai puţin de patru m pătraţi pentru fiecare deţinut în celulă sau lipsa luminii naturale, a aerului sau toaletei, acum în lege s-a ajuns la reducerea cu şase zile pe lună, dar şi la alte beneficii, cum ar fi cumpararea de zile libere în plus, prin renunţarea la remuneraţie în cazul efectuării de muncă plătită.

Etichete PNLLegea recursului compensatoriuefecteeliberarisesiune parlamentară extraordinară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live