Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

9 Martie 2021
Vizualizari: 212
Comentează add

Secretarul de stat american Antony Blinken a transmis guvernului din Afganistan un set de sugestii supra accelerării procesului de pace, inclusiv prin convocarea unei conferinţe.

Plan pentru accelerarea procesului de pace din Afganistan

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Secretarul de stat american Anthony Blinken (dreapta, în centru) la o întâlnire la București cu oficiali români, în mai 2016, pe când ocupa funcția de adjunct al secretarului de stat al SUA. Foto: Arhivă/ MAE.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis guvernului din Afganistan un set de sugestii supra accelerării procesului de pace, inclusiv prin convocarea unei conferinţe facilitate de ONU.

Situaţia trimisă preşedintelui Ashraf Ghani nu a fost confirmată de Departamentul de Stat, dar informaţiile privind conţinutul său au apărut la o televiziune afgană şi depre ea a relatat şi "New York Times".

Potrivit surselor citate, Antony Blinken ar fi scris că noua administraţie americană nu a decis dacă vor retrage restul de 2.500 de militari americani din Afganistan până la 1 mai, după cum se subliniază în acordul lor cu talibanii. Doina Saiciuc transmite din Washington:

Reporter: Administraţia Biden a trimis talibanilor şi liderilor afgani, săptămâna trecută, un plan amplu privind partajarea puterii, ca şi o mai mare implicare a vecinilor Afganistanului, inclusiv Iranul, în procesul de pace. În acelaşi timp, secretarul de stat Antony Blinken a trimis preşedintelui afgan Ashraf Ghani o scrisoare în care cere o reducere de 90 de zile a violenţelor şi formarea unui guvern de tranziţie care să includă ambele părţi.

Antony Blinken arată în aceaşi scrisoare că SUA nu au luat încă nicio decizie cu privire la plănuita retragere a trupelor americane până la 1 mai. Blinken a avertizat că talibanii pot recâştiga rapid teritoriul de-a lungul ţării într-o ofensivă de primăvară şi a propus un guvern de pace de tranziţie care ”să scoată ţara din această perioadă periculoasă, urmând ca apoi să aibă loc alegeri naţionale şi o conferinţă de pace sub auspicile Naţiunilor Unite, care să se desfăşoare în Turcia şi la care să participe miniştrii de externe şi emisari din Rusia, China, Pakistan, Iran, India şi SUA. Spun acest lucru clar astfel încât să înţelegeţi urgenţa tonului meu” - a arătat Antony Blinken în scrisoarea de trei pagini trimisă lui Ghani.

Oficialii administraţiei Biden au refuzat să confirme sau să nege detaliile privind planul care a fost publicat, ieri, de televiziunea afgană ToloNews. Oficialii americani spun că este important ca ambele părţi, atât guvernul afgan, cât şi talibanii să înţeleagă urgenţa situaţiei: "Am moştenit un proces diplomatic şi un acord  încercăm să rezolvăm probleme nesoluţionate. Dacă va fi sau nu posibil este ceva ce va trebui să determinăm".

Pe cât de directă a fost scrisorea secretarului de stat Blinken, pe atât de direct a fost răspunsul faţă de scrisorea scursă către presă. Astăzi la un eveniment transmis de televiziunea locală, prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a spus că nu este îngrijorat de scrisorea lui Blinken şi că ea nu schimbă poziţia dministraţiei afgane, anume că numai conducerea aleasă a Afganistanului poate guverna ţara. "Mulţumim SUA pentru prijin. Americanii pot lua o decizie privind trupele lor, nu şi poporul Afganistanului". Preşedintele Ghani care s-a întâlnit, săptămâna trecută, la Kabul cu emisarul american şi-a reafirmat, sâmbătă, opoziţia fată de orice transfer al puterii în afara alegerilor, dar pare să nu fi respins total ideea interimatului. Purtătorul de cuvânt al biroulu talibanilor din Doha a arătat că aceştia dezbat planul şi îşi vor declara poziţia la încheierea dezbaterii.

Talibanii şi-au extins atacurile împotriva trupelor afgane, iar mulţi experţi cred că militanţii se apropie de o victorie militară. Ei pun însă în acelaşi timp că talibanii ar fi reticenţi în a redevni un guvern paria fără sprijin internaţional şi asistenţă pentru Afganistan. Pentru SUA provocarea imediată este dacă să retragă până la 1 mai toţi cei 2.500 de militari care au rămas în Afganistan. Termenul limită a fost stabilit într-un acord semnat cu mai mult de un an în urmă de talibani şi fosta administraţie Trump.

Pentagonul spune însă că talibanii nu şi-au onorat angajamentele asumate prin acord, inclusiv în ceea ce priveşte ruperea relţiilor cu Al Qaida şi reducerea nivelului violenţelor. Decizia retragerii este în mod special dificilă pentru preşedintele Biden, care ca vicepreşedinte în administraţia Obama s-a opus extinderii prezenţei amercane în Afganistan şi, ca şi Donald Trump, a promis să pună capăt "războaielor fără sfârşit”, inclusiv celui mai lung dintre ele, cel din Afganistan.


Etichete (ii)afganistanpaceblinken

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live