Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

12 Aprilie 2010
Vizualizari: 1947
Comentează add

Un controlor de trafic aerian rus susţine că piloţii polonezi aflaţi la manşa avioanului prezidenţial au avut probleme de comunicare cu turnul de control.

Piloţii polonezi "aveau puţine cunoştinţe de rusă"

sorin-solomon

Primele poze cu avionul prăbuşit al Preşedinţiei poloneze. Foto: AFP.

Piloţii aeronavei prezidenţiale poloneze au avut probleme de comunicare cu turnul de control pentru că nu vorbeau bine limba rusă, a declarat un controlor de trafic rus de la baza aeriană Smolensk, citat de Daily Express în ediţia electronică.

Un responsabil din cadrul bazei aeriene ruse de la Smolensk, Pavel Pliusnin, a declarat că echipajul avionului prezidenţial polonez nu a reuşit să furnizeze informaţii extrem de importante turnului de control în secundele dinaintea prăbuşirii.

Acesta a declarat, potrivit unui site rusesc, că le-a cerut insistent piloţilor să meargă către un alt aeroport.

"Li s-a oferit posibilitatea să meargă la aerodromul de rezervă, dar au refuzat", a declarat Pavel Pliusnin.

"Mi-a rămas suficient carburant. Voi face o încercare de aterizare, iar dacă nu reuşesc voi merge la un alt aeroport", ar fi spus căpitanul aeronavei prezidenţiale, potrivit lui Pliusnin.

În timp ce se apropiau, piloţii nu ar fi oferit date despre altitudine, spune controlorul de trafic, motivând că aceştia vorbeau prost ruseşte.

"Vorbeau ruseşte, dar era foarte greu pentru ei să comunice cifre", a adăugat el.

Potrivit unor analişti, Lech Kakzinski sau un înalt oficial militar de la bord i-ar fi ordonat căpitanului să aterizeze.

Preşedintele, care a mai avut dispute cu piloţii, s-ar fi temut că o eventuală întârziere la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katin l-ar fi pus în dificultate înaintea alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele polonez, Lech Kakzynski, soţia acestuia, Maria, şi numeroşi membri ai elitei militare şi politice din Polonia s-au aflat între cele 96 de persoane de la bordul navei prezidenţiale poloneze, un avion sovietic tip Tu-154, care s-a prăbuşit în vestul Rusiei.

Preşedintele polonez urma să ţină un discurs cu ocazia comemorării a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Trupul neînsufleţit al soţiei preşedintelui polonez Lech Kaczynski, Maria, decedată în accidentul aviatic de la Smolensk împreună cu soţul ei a fost identificat.

Corpul neînsufleţit va fi repatriat marţi, a anunţat  Jacek Sasin, directorul-adjunct al preşedinţiei poloneze, citat de AFP.

Trupul neînsufleţit al preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, a fost deja repatriat.

Autorităţile de la Varşovia au anunţat că funeraliile vor avea loc sâmbătă.


Etichete Polonia: al doilea KatynPoloniaRusiaavionprăbuşitSmolenskLech Kaczynski

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live