Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

7 Noiembrie 2019
Vizualizari: 706
Comentează add

PIB-ul României înregistrează o uşoară creştere în acest an, determinată de consum, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Europene.

PIB-ul României înregistrează în acest an ”o uşoară creştere”

amalia-bojescu

Foto: Arhivă.

Comisia Europeană se aşteaptă la o încetinire a economiei româneşti anul viitor la 3,6%, se arată în previziunile economice de toamnă.

Prognoza mai arată că Produsul Intern Brut înregistrează o uşoară creştere în acest an, fiind determinată de consumul privat.

Executivul comunitar avertizează că deficitul bugetar va creşte semnificativ odată cu cheltuielile pentru plata pensiilor. 

Deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,6% din produsul intern brut, față de trei procente în 2018, iar această creștere este marcată de mărirea semnificativă a salariilor din sectorul public.

Totodată se estimează că deficitul va ajunge la 4,4% în 2020 și la 6,1% în 2021, ca urmare a creșterii pensiilor de vârstă în septembrie și a indexării prevăzute pentru anul viitor.

Creșterea economică va accelera un ritm ușor în acest an, dar va încetini în 2020 și 2021.

Produsul Intern Brut este estimat să înregistreze o creștere reală de 4,1% în acest an.

Consumul privat este așteptat să se reducă, dar va rămâne principalul motor de creștere, pe măsură ce veniturile disponibile vor continua să fie susținute de o politică fiscală expansionistă și de o creștere solidă a salariilor.

În ceea ce privește riscurile la adresa acestor estimări, Comisia Europeană susține că acestea provin, pe de o parte, din mediul extern.

O posibilă încetinire în rândul principalilor parteneri comerciali ai României ar putea afecta negativ exporturile.

În plan intern, un calendar electoral încărcat până la finele lui 2020 și recentele incertitudini politice ar putea amâna debutul reformelor structurale.


Etichete pibcrestere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live