Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

12 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1177
Comentează add

În 2013 s-au vandut sub 60.000 de maşini noi şi nici Programul "Rabla" nu a avut mare succes. În 2007 se vindeau peste 300.000 de maşini noi, iar reţelele de dealeri se extindeau.

Piaţa auto din România, "în declin de şase ani"

costin-grigore

Foto: Arhivă Reuters.

În 2013 s-au vandut sub 60.000 de maşini noi şi nici Programul "Rabla" nu a avut prea mare succes, iar dealerii nu au motive să spere la o revenire nici anul acesta, pentru că piaţa va fi constrânsă tot de puterea de cumpărare a românilor.

În 2007 se vindeau peste 300.000 de maşini noi, iar reţelele de dealeri se extindeau continuu.

Au urmat însă şase ani de scădere consecutivă.

În 2013 s-au înmatriculat de cinci ori mai puţine autovehicule noi, iar vânzătorii şi analiştii pieţei auto sunt sceptici şi în privinţa evoluţiilor în anul acesta.

Robert Stan, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti auto susţine că 2014 nu porneşte cu premise foarte favorabile piaţa de maşini noi pentru că există probleme de creditare pentru persoanele fizice în special şi a dispărut încrederea clientului român de a cumpăra o maşină nouă.

"Ne aşteptăm ca şi 2014 să se încheie eventual cu o mică scăderea pieţei sau, în cel mai bun caz, cu o stagnare" a spus Robert Stan.

După un 2013 nu foarte bun, autorităţile par să ezite în privinţa continuării Programului "Rabla". Anul trecut nici nu au fost folosite toate tichetele şi este foarte posibil ca programul să dispară.

Robert Stan afirmă că atât timp cât piaţa de maşini second hand creşte, atunci "este clar că românii nu neapărat asta îşi doresc, dar asta îşi pot permite".

"Statul român nu mai poate interveni sau nu ar mai trebui să intervină. Nu mai este nevoie, cred eu, de niciun fel de Program "Rabla" a mai spus jurnalistul.

Piaţa maşinilor uzate, în creştere

O altă schimbare aşteptată în 2014, mai ales de Asociaţia Importatorilor şi Producătorilor de Automobile, este modificarea taxei de poluare, mai spune Robert Stan.

"Este foarte posibil ca aceasta taxă de poluare să se modifice din nou. Nu este neapărat o veste bună, această taxă devenind una anuală. În timp, acest tip de taxare însă va duce la încasări mai mari la buget, pentru că vorbim de sume probabil mici anuale, însă se va plăti în fiecare an" a precizat jurnalistul auto.

Cu toate acestea, vânzările de autoturisme rulate ar urma să fie la un nivel ridicat şi în 2014, pentru că aceasta este puterea de cumpărarea românilor.

Anul trecut, piaţa de autovehicule la mâna a doua a depăşit 222.000 de unităţi, în creştere cu aproape 30% faţă de 2012.


Etichete autoturismmaşinădealerînmatriculareRobert Stanrablaproducătorisecond-handtaxepoluareimportexport

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live