Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎN ZORI Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

11 Octombrie 2013
Vizualizari: 1446
Comentează add

Pianistul Horia Mihail va participa la mijlocul acestei luni la Festivalul Internaţional de Muzică Clasică de la Ushuaia - Argentina, unde va reprezenta România.

Pianistul Horia Mihail în Ţara de foc

radio-romania

Horia Mihail. Foto: Arhivă.

Pianistul Horia Mihail va participa la mijlocul acestei luni la Festivalul Internaţional de Muzică Clasică de la Ushuaia - Argentina (15 octombrie 2013), unde va reprezenta România cu un recital ce va conţine programul turneului naţional Pianul călător organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo pentru a treia oară în acest an.

Repertoriul ales - Patetica, Sonata Lunii şi Appassionata de Beethoven – va fi reluat, în această formulă internaţională a turneului, la Festivalul Internaţional de Muzică Clasică de la Ushuaia.

Înaintea concertului din Ţara de foc, Horia Mihail va concerta la Buenos Aires, în 13 octombrie, în Salonul de Cameră al Centrului Cultural Uzina de Artă (Usina del Arte) din capitala argentiniană, spaţiu cultural de referinţă în peisajul cultural argentinian, cu sprijinul guvernului oraşului Buenos Aires.

„E pentru prima dată când trec Ecuatorul în calitate de muzician sau de turist, aşa că este o premieră pentru mine, din toate punctele de vedere. Mă duc în Argentina. La Buenos Aires voi cânta un recital solo, apoi iarăşi zbor pentru câteva ore până la capătul pământului, spre cel mai sudic oraş din lume, oraş care găzduieşte un festival unde am fost invitat să cânt un recital Beethoven.

"Eforturile a patru instituţii - este vorba de Ambasada României în Argentina, Institutul Cultural Român, Radio România şi Fundaţia Vodafone - au făcut posibilă această deplasare a mea la 34.000 de km de Bucureşti în linie dreaptă. Mă bucur că povestea Pianului călător va ajunge până în Ţara de foc”, spune Horia Mihail.

La nivel naţional, proiectul turneului Pianul călător s-a dovedit şi în 2013 o poveste de succes. În primăvara acestui an, Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării.

S-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare şi la Mediaş, a călătorit cu cel de-al treilea pian (un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România) prin parcurile bucureştene şi apoi prin trei oraşe din Moldova, în care nu se găsesc piane de concert, respectiv Bârlad, Tecuci, Roman.

Drumul nu a fost uşor deoarece pianul, care cântăreşte 700 de kg, a fost coborât, montat şi acordat în fiecare oraş. Efortul însă a meritat din plin, pentru că, peste tot, sălile au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori veniţi la recitaluri. La finalul călătoriei, pianul a fost încredinţat comunităţii locale din Tulcea.


Etichete Horia MihailconcertpianistPianul CălătorŢara de focUshuiaArgentinaRomâniafestival

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live