Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

21 Septembrie 2011
Vizualizari: 10922
Comentează add

Sticlele de plastic aruncate la gunoi sunt culese şi vândute de oamenii străzii comercianţilor care, la rândul lor, le vând pline cu lapte, zer, ulei sau borş acru în pieţe.

PET-urile refolosite, o afacere pentru comercianţi PET-urile refolosite, o afacere pentru comercianţi - Conține galerie foto

gina-poenaru-botosani

Medicii spun că folosirea PET-urilor de mai multe ori poate cauza grave probleme de sănătate. Foto: Gina Poenaru. 

La Botoşani, afacerea cu PET-uri este una prosperă, însă extrem de periculoasă.

Încărcaţi cu saci doldora de recipiente din plastic pe care le adună de prin containere, oamenii străzii îşi câştigă pâinea zilnică din vânzarea acestora, fie la punctele de colectare, fie comercianţilor din pieţele municipiului.

Un kilogram de PET-uri este cumpărat de centrele de colectare cu 75 de bani, iar în pieţe, un recipient folosit este cumpărat cu 10 bani.

"Am luat sticlele de la container. Ce să fac? Din asta trăiesc! Le duc la rampă, la centrul de colectare şi primesc 75 de bani pe un kilogram. Nu strâng mai mult de 10-20 de kg pe zi. Nu le duc la piaţă" declară un vanzător ambulant.

Deşi sunt utili societăţii, prin faptul că ajută la colectarea selectivă a deşeurilor, aceştia fac, în acelaşi timp, un mare deserviciu, punând în pericol sănătatea populaţiei.

Fenomenul nu este nou în Botoşani. Deşi consumatorii ştiu cum ajung PET-urile în piaţă, aceştia îşi riscă sănătatea cumpărând produse "gustoase şi de calitate", cu milioane de microbi ca "bonus". Iar micii producători neagă că ar cumpăra PET-uri de la comercianţii ambulanţi.

"Am văzut boschetari culegând sticle de la gunoi. Dar eu mă uit la lapte, mă uit la omul care vinde să văd dacă e curat, dacă are unghiile curate..." spune un cumpărător.

"Le luam de la bar, sau din casă, de unde să le luăm? Nu e nicio fabrică de sticle din plastic la Botoşani. Le clătim şi le umplem cu lapte sau zer. În ce să ne punem marfa? Am văzut că vin boschetari pe aici şi vând cu 10 bani PET-ul, dar eu nu cumpăr !", spun majoritatea comercianţilor.

Circuitul PET-ului în natură, "nereglementat de autorităţi"

Oamenii străzii sunt, practic, o verigă din cercul vicios în care principalul responsabil este tot consumatorul.

PET-ul aruncat întreg la gunoi este cules şi vândut de oamenii străzii comercianţilor care, la rândul lor, îl vând plin cu lapte, zer, ulei sau borş acru în pieţe, tot consumatorului. Nici unii, nici alţii, nu pot fi sancţionaţi, pentru că autorităţile abilitate nu au niciun temei legal.

"Normele nu prevăd folosirea unor ambalaje speciale luate din anumite locuri. În fiecare zi există o persoană din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) care verifică toate pieţele principale din oraşele Botoşani, Dorohoi, Săveni şi Dărăbani. Nu avem nicio reclamaţie.

"Teoretic îi putem verifica şi pe vânzătorii ambulanţi din afara halelor special amenajate, însă, cum îl verificăm pe unul, ceilalţi zece pleacă, şi atunci nu-i mai prindem!" a declarat Minodora Vasiliu, director DSVSA.

"Deşi pieţele sunt în subordinea noastră, nu putem controla acest fenomen. Pentru că nu am de unde să ştiu dacă acea sticlă e curată, sau a fost folosită, sau luată de la gunoi. Noi am putea foarte bine să interzicem vânzarea laptelui în PET-uri, altceva nu putem face.

"Dar nu e bine, nu am bază legală, iar oamenii cer lapte. Ce fac micii producatori, cum ăşi valorifică laptele? Până la urmă, populaţia are de ales! " a declarat Gheorghe Pricope, directorul Societăţii de salubrizare şi Administrarea Pieţelor URBAN SERV SA.

Fenomenul poate fi stopat numai prin educaţie, spune vicepreşedintele Asociaţiei Pentru Protecţia Consumatorului, Radu Căjvăneanu, care face o serie de recomandări.

"Ar fi bine ca, înainte să cumpere lapte ambalat în sticle de plastic reciclate, consumatorii să arunce o privire la tomberoanele de gunoi din cartiere, să vadă cum sunt colectate aceste sticle, în ce condiţii sunt depozitate şi transportate la piaţă, unde sunt vândute şi cine le cumpără.

"Pentru a ieşi din acest cerc vicios, cel mai indicat este ca, după golire, PET-ul să fie strivit, pentru ca el sa nu mai poată fi refolosit! ", a spus Radu Căjvăneanu.

Până acum nu a fost înregistrată nicio reclamaţie. Medicii spun că folosirea PET-urilor de mai multe ori poate cauza grave probleme de sănătate.

Recipientele nu pot fi dezinfectate şi pot transmite numeroase boli, precum sunt cele diareice acute, ale tractului gastro-intestinal sau chiar tuberculoză.


Etichete Exclusiv OnlineBotoşaniPETreciclareDSVSA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live